2012. november 30., péntek

Lakatos Gyula: A folyamatot siettetni kell



Lakatos Gyula
Mikor láthatunk legkorábban eredményeket? Várnunk kell húsz-harminc évet, vagy annál hamarabb is van rá esély, hogy valós eredmények legyenek a cigány politikában? Számos kérdés, ami megválaszolásra vár. Hol tartunk valójában?
Jómagam személy szerint záros időn belül szeretnék már eredményeket látni. Szeretném
látni, hogy egyre többen vesznek részt a felsőoktatásokban és utána munkában is állnak, vagy hogy kevesebben hullnak ki az iskolapadsoraiból. Persze, ha a társadalom hozzá állásában akarunk változásokat elérni, ahhoz több generációra is szükség lehet. De már nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy tétlenül ácsorogjunk és egy helyben topogjunk, az elkezdésen lamentálva, hogy - hogy is kezdjük. Az utolsó órában vagyunk!

Hirdetés
A folyamatot siettetni kell, ki kell dolgozni egy jól meghatározott, határidőkkel ellátott gyakorlati ütemtervet, amely mentén haladhatunk, mi Békés varos lakói, és persze az országunk is. Aki a kezdés időpontja után azonnal hatalmas sikereket vizionál, előre bocsátom, az csalódni fog. A roma integráció évtizede elején sem hittük azt, hogy majd 2015-re csodák fognak történni. Az volt országosan a terv, hogy elindítsanak egy változást, ami az alkalmi beavatkozások gyakorlatától a hosszú tavú, következetes szakpolitika felé vezet. Így lett egy átfogó országos roma stratégiánk. Ezt működésbe hozni a benne dolgozóknak nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen feladat.

Ugyanakkor a Roma Oktatási Alap is megmutatta, hogy igenis lehet változtatni. De az integráció egy folyamat, soha nincs olyan pont, amikor egy társadalom azt mondhatná, hogy teljesen integrálttá vált. Ez egy állandó dialógus a többség és a kisebbségek között, és amikor eléri azt a pontot, amikor létrejön a kölcsönös tisztelet, akkortól lehet változásról beszélni.

Mert az igazi különbség nem a kultúrában rejlik, hanem a szociális helyzetben. Hogyha olyan tapasztalattal nősz fel, hogy se a szüleidnek, sem a nagyszüleidnek nem volt lehetőségük dolgozni, akkor ez meghatározza azt, hogy milyennek látod felnőve a világot
és a lehetőségeid, is ehhez mérten tágulnak ki vagy szűkülnek be.
Mi akkor a recept, hogy - hogy is léphetsz ki a szegénység valódi csapdájából. Mert ma ez a valóság, az igazi való világ. Háromgenerációs munkanélküliségről beszélünk. Az utolsó órákban vagyunk, dolgozni kell együtt egymásért a magunk és gyermekeink lehetséges
és egészséges jövőképéért. 
Lakatos Gyula

Hirdetés