2023. december 20., szerda

A díjjal járó pénzjutalmat, gyerekek támogatására ajánlotta.


A nemzetiségek napja alkalmából tartottak díszünnepséget kedden Kétsopronyban. A vármegyei és a helyi önkormányzat rendezvényén több kitüntetést is átadtak, díjak vett át Takács Istvánné, Krajcsovics Hajnalka, Táth János és Zsigmond Károly. Soltész Miklós államtitkár beszédében ismertette, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben a nemzetiségek kapcsán 6,2 milliárd forint támogatás érkezett a térségbe. 
Fotón: Zsigmond Károly pedagógus mint díjazott.













Hirdetés



– A békétlen időkben arra kell helyezni a hangsúlyt, ami összeköt minket. Itt a nemzetiségek tudnak egymás sikereinek örülni, együtt élnek, közösen dolgoznak – ismertette a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós ünnepi beszédében, majd hangsúlyozta, hogy a kormány együttműködik mind a kilenc nemzetiséggel, akik maguk rendelkeznek a sorsukról, az oktatás, a kultúra, a civil szervezetek területén rengeteg eredményt értek el az elmúlt évtizedekben. A fejlődést meg lehet tapasztalni, óvodák, iskolák, templomok, kulturális intézmények újultak meg.

A rendezvényen Soltész Miklós államtitkár, Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, valamint Tolnai Péter tanácsnok átadták Takács Istvánnénak a német, Krajcsovics Hajnalkának a szlovák, Táth Jánosnak a román, Zsigmond Károlynak pedig a roma nemzetiség elismerését.

Zsigmond Károly pedagógus ( jobbról a második) immár 15 éve iskola igazgató.



Zsigmond Károly immár 15 éve a Dobozi Általános Iskola igazgatója. Számos olyan pályázatban dolgozott, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítették a cigány tanulókat, családokat. Hisz abban, hogy a tanulás, a tudás az alapja mindennek. Saját és családja példája is ezt erősíti. Büszke arra, hogy a faluban ő volt az első roma származású diplomás, és örömmel tapasztalja, hogy egyre többen követik ezt a mintát.





Zsigmond Károly padagógus szavai pedig a következők voltak: 

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy idén rám esett a választás az elismerést illetően. Nem lehetett könnyű dolguk a döntéshozóknak, hiszen sokan vannak Békés vármegyében roma nemzetiségű személyek, akik méltók erre a díjra, akikre büszkék lehetünk munkásságuk alapján. Szüleimtől gyerekként megtanultam, hogy „a tudás az, mi fölemel” (még akkor is, ha vannak ellenpéldák…). Harminckét éve pedagógusként, 15 éve iskolaigazgatóként ennek szellemében igyekeztem egyengetni az útját roma és nem roma gyerekeknek egyaránt. Ez a gondolat vezérelt több évtizeden keresztül sportolóként, edzőként, sportvezetőként, a zene terén, a közéletben Doboz Nagyközség rendezvényfelelőseként. Nemrégiben Sztojka Attila kormánybiztos úr megbízott a CIKÖSZ Békés vármegye koordinátori feladattal. Remélem ezáltal is segíteni tudom a környezetem roma lakosságának - elsősorban a gyerekek által- a mindennapi életét. Több évtizeddel ezelőtt édesapám is részesült nemzetiségi díjban, ezért különösen kedves ez most számomra. Én akkor nagyon büszke voltam rá, tudom, hogy most ő is nagyon büszke rám! Köszönöm a felterjesztést több Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak és köszönöm az elismerést Békés Vármegye Önkormányzatának! A díjjal járó pénzjutalmat a dobozi iskola tehetséges, jó tanuló gyerekeinek támogatására ajánlom fel.


Lakatos Gyula





Hirdetés