2012. december 9., vasárnap

Járóka Lívia a romastratégia hatékony végrehajtását sürgeti



Járóka Lívia.
Az európai roma stratégia hatékony végrehajtását sürgette Járóka Lívia Fideszes európai parlamenti (EP) képviselő Brüsszelben, az Európai Roma Információs Iroda által szervezett konferencián.


Az EP egyetlen roma származású tagja hangsúlyozta: nem elég csupán tisztelettel adózni az áldozatok emlékének, hanem újra és újra ki kell mondani, hogy elutasítják a gyűlöletkeltést.
Fel kell lépni a szélsőséges nézetek ellen, amelyek azt hirdetik, hogy egyes emberek nem egyelőek a többiekkel, vagy ami még rosszabb, nem is emberek - mondta. Emlékeztetett arra, hogy idén júniusban ő maga javasolta az EP-ben, nyilvánítsák augusztus 2-át a Roma Holokauszt Európai Emléknapjává. Egyúttal üdvözölte, hogy a német kormány emlékművet állított Berlinben aroma áldozatok emlékére. 



Járóka szerint a magyar uniós elnökség alatt elfogadott európai keretrendszer révén - amely a nemzeti roma integrációs stratégiák számára jelöli ki az utat - az eddigi legnagyobb szabású kezdeményezés indult el a romák társadalmi-gazdasági helyzetének javítása érdekében. Ez - vélekedett - megfelelő politikai akarat és anyagi források mellett képes lehet kézzelfogható javulást elérni az évtized végéig. 



"A felnövekvő nemzedékekkel meg kell ismertetni a holokauszt szörnyűségeit, de még fontosabb, hogy kikövezzük számukra az utat egy biztonságos, reményteli és virágzó jövő felé, mert az elhatározások nélküli emlékezés, a tettek nélküli figyelemfelkeltés üres gesztus csupán" - hangsúlyozta Járóka Lívia.