2012. december 12., szerda

Köszöntötték a két legidősebb békési roma személyt



Újszerű rendezvényt szervezett december 7-én a „Más Kép” Egyesület, melyet 2004-ben a cigányügy iránt elkötelezett roma és nem roma személyek alapítottak azzal a céllal, hogy példát adjanak a zökkenőmentes együttélésre. A szervezet kisebb hullámvölgyet követően az utóbbi másfél évben újra aktivizálta magát, például már háromszor vállalta, hogy a Hétkrajcár programon keresztül ebédhez juttat alkalmanként 150 szegény gyermeket.


Hirdetés

Reményhír Intézmény néhány negyedikes kisdiákja
A mostani eseményen, az egyesület évzárásán, köszöntötték a városban élő két legidősebb roma személyt, a 86 éves Budai Piroskát és a nála egy évvel fiatalabb Rácz Rezsőt. A Kira Vendéglőben megtartott rendezvényen Farkas Mihály, az egyesület elnöke kiemelte, ilyen szép kort megélni ritkaság a cigányoknál, akik átlagosan legalább 10 évvel rövidebb ideig élnek, mint például a magyarok. A rendezvényen megjelent Izsó Gábor polgármester is, aki az ünnepeltek köszöntésén túl a békési civil szervezetek összefogását méltatta, mások mellett a romák taníttatásában, szociális támogatásában, egyszóval életminőségük javításában.

A két idős személyt a Reményhír Intézmény néhány negyedikes kisdiákja és a Békési Fiúk formáció is köszöntötte. Budai Piroska egyetlen fiával a Tanács soron él, és már kétszeres üknagymama, míg Rácz Rezső népes családja 20 unokát, 13 dédunokát és 2 ükunokát számlál, de sajnos már el kellett temetnie a négyből két gyermekét és a feleségét. Az ünnepség vacsorával ért véget.  

Fotó és cikk Szegfű Katalin


A két legidősebb békési roma: Rácz Rezső és Budai Piroska a rendezvényen régi fotók nézegetésével nosztalgiázott.


a „Más Kép” Egyesület tagjai köszöntötték a városban élő két legidősebb roma személyt


Békési Fiúk formáció