2013. március 27., szerda

Ezer roma nő tanul szakmát az országban EU-támogatással


A kép illusztráció
Ezer roma nő tanul szakmát az országban az EU-finanszírozással megvalósuló Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával. Közülük 18-an, akik dajkaképzettséget szereztek, csütörtökön veszik át bizonyítványukat Békéscsabán.







Nézz minket a www.facebook.com is

A projekt keretében az országban az első tanfolyam a Türr István Képző és Kutató Intézet békéscsabai igazgatóságánál fejeződött be. A program 2012. július elsején kezdődött, és 2014. augusztusban fejeződik be. 


Hirdetés
Az Országos Roma Önkormányzatnak a kedden eljuttatott közleménye szerint a projekt fő célja, hogy a végzettség megszerzésének lehetővé tételével segítse a roma nők társadalmi felzárkózását és befogadásukat.

A képzés ideje alatt a nők utazási költségtérítést és megélhetési támogatást kapnak. A dajkaképzés három hónapos, az elméleti oktatás gyakorlati képzéssel egészül ki, a hallgatók a lakóhelyük közelében lévő óvodákban dolgoznak. Békés megyében még hatvan roma nő képzésére lesz lehetőség más szakmákban, az előkészületek hamarosan megkezdődnek.

A roma nőknek a projekt időtartama alatt mentorok nyújtanak segítséget a sikeres tanulás és a későbbi elhelyezkedés érdekében. A dajka szakképesítés mellett a nők szociális asszisztens, szociális gondozó, kisgyermekgondozó és -nevelő, ápolási asszisztens, valamint gyermek- és ifjúsági felügyelői képesítést szerezhetnek.
Lakatos Gyula

Hirdetés