2013. április 8., hétfő

A Roma Kultúra Világnapjáról

Eötvös József Általános Iskola megemlékezett a
Roma Kultúra Világnapjáról.
 Fotó:Vári László
Békésen a Reményhír Intézményben emlékeztek meg a Roma Kultúra Világnapjáról

Rövid ünnepség keretében a MPE Országos Cigánymisszió által fenntartott Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskola megemlékezett a Roma Kultúra Világnapjáról. Az ENSZ által a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánított napot, április 8-át, a cigányság „nemzeti” ünnepként is számon tartja.



Hirdetés


Az ünnepséget a roma himnusz éneklése nyitotta, amit Antóni Benjámin gitárjátékkal adott elő. Ezt követően Bozsányi Jenifer és Fekete Tirza roma hagyományokat elevenítettek fel szóban. Kocsorné Csató Éva, cigány népismeretet oktató tanárnő az 1971. április 8-án összeült I. Roma Világkongresszus fontosságáról beszélt. 


A roma himnusz éneklése nyitotta Fotó: Vári László
A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot.
Kocsorné Csató Éva tanárnő elmondása alapján megtudhattuk, hogy a Roma Világnap alkalmából egy Indiában és a Balkánon élő népszokást vettek át a világon szétszórva élő roma közösségek: együtt indulnak egy közeli folyóhoz vagy patakhoz, ahol zene kíséretében koszorúkat, virágokat, virágszirmokat bocsátanak a vízre. Így tettek az MPE Országos Cigánymisszió által fenntartott Reményhír Intézmény néhány diákja, pedagógusa és a helyi kisebbségi önkormányzat vezetői is, felelevenítve a hagyományt virág szirmokat szórtak az iskola mögött folyó Kettős körösbe.


Felelevenítve a hagyományt virág szirmokat szórtak
Fotó: Vári László
A rendezvény házigazdái, a Reményhír Intézmény és a MPE Országos Cigánymisszió mellett, tiszteletét tették a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és alelnöke, Balog Krisztián és Czinanó Tihamér is.                                      

Lakatos Gyula






Hirdetés