2013. április 21., vasárnap

Az álom és azon túl

Durkó Albert Fotó: D. Nagy Nóra
Durkó Albertet sokan ismerik Békés városában, a megyében, de akár országos szinten is, mint vezető, munkáltató, lelkipásztor, misszióvezető, de akár mint üzletember is. És hogy milyen ő a magánéletben? A Közéleti Klub erre adott választ. Durkó Albertet Patkás Rita kérdezte. A beszélgetésblokkok közben zene betétekkel Durkóné Kati, Durkó Leona és Tóth Mihály szolgált.





Hirdetés

Drukó Albert békési születésű, egy hétgyermekes család ötödik gyermeke. Apja művezető (ácsmester) volt az építőiparban, édesanya háztartásbeli. A nagycsalád mind a hét gyermek életét meghatározta, így Albertét is. Szegény körülmények közt nevelkedtek, hat liter tej és három kiló kenyér fogyott el naponta. Más étel a család számára az ebéden kívül, reggelire és vacsorára nem is volt. Viszont a szülői törődés, szeretet és az a légkör, amit a két szülő megteremtett a család számára, nagy nyomot hagyott valamennyi gyermekben.

Albert életét az álmain túl a gyülekezet igen korán, markánsan és erősen meghatározta.

A szülei rendszeresen szolgáltak a helyi gyülekezetben. Az akkor még gyermek Durkó Albert már tízévesen elhatározta, hogy Isten szolgája lesz. Ennek megfelelően tudatosan készül a lelkészi pályára. A közösségen belül korán központi szerepekhez jutott, könyvtárat hozott létre, ifjúsági csoportokat szervezett, idős emberek látogatását és segítését szervezte és koordinálta.

Durkó Albertet az MPE OCM vezetőjét Patkás Rita kérdezte. Fotó: D. Nagy. Nóra

Hogy mit jelent Albert számára Isten szolgájának lenni?

- Istennek tetszeni, az ő útját járni, útmutatásait észrevenni és követni – amint a klubban megfogalmazta.

Vízépítő és területgondozó tanulmányokat folytatott a Vízműben Csabán, és a szakmában öt évet dolgoztt is. Közben a helyi gyülekezetben prédikált. Majd a munkája mellett elvégezte a Szabadegyházak Teológiáját. Viszonylag korán elkezdett kijárni a békési cigánytelepre, ifjúsági csoportokat hozett létre és koordinálta a fiatalokat. Ennek a tevékenységnek az úttörője Albert édesapja volt. Itt ismerkedett meg későbbi párjával, Durkóné Katival. Öt gyermekük született. Katival Madocsán kezdték meg önálló életüket, közben bátyja, Zsolt pékségében dolgozott. Később Pakson kapott lehetőséget: egy akkor még kis létszámú, mindössze 30 főt számláló gyülekezet vezetésével bízzák meg. 1991-től a gyülekezet lelkipásztora. Munkássága itt ért be: a csoport 150-200 főre duzzadt köszönhetően Albert szervező készségének. Itt született meg a Mégis Van Remény Egyesület is. 1996-ban számos helyre hívták, de ő Békésre költözött haza a családjával. Vezető gyülekezeti pásztora lesz Méhkeréknek, ahol azóta is szolgál. Ugyanakkor elkezdi munkáit a cigánymisszió élén.

Zenei betétekkel Durkóné Kati, Durkó Leona és
Tóth Mihály szolgált.
- Nagy álmom a missziós munkában, hogy 325 ezer cigány ember térjen meg, járjon gyülekezetbe. Szent győződésem, hogy a már megtért cigány emberek élete megváltozik. S ők megváltoztathatják a többségi társadalom véleményét is irányukban. Hiszem az ő megtérésük egy életszemlélet változást jelent, s ez egy jellemformálódás is egyben. Ezért dolgozom a munkatársaimmal együtt, hogy megfelelő hátteret hozzunk létre annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a hozzánk forduló embereket. Készültnek kell lennünk a fogadásukra, kezelésükre. Ez szent meggyőződésem. Ugyanakkor fontosnak tartom a nevelést és az oktatást, ezért is mertem át venni fenntartóként az iskolát, és óvodát. Munkánkat országos mintát adunk, és hálózat alakulhat ki, hasonló elvek alapján. A segítőszolgálat, a cigánymódszertan és kutatóközpont gyakorlatilag azért van, hogy ezt a folyamatot támogassa, elősegítse – fejtette ki. A maga szerepéről mindebben azt mondta:

Hirdetés
- Csupán útépítő vagyok e történetben. Nekünk a feladatunk cigány vezetőket nevelni, akik aztán tudnak majd vezetni is.
A Közélet klubban Durkó Albert, az Országos Cigánymisszió vezetője beszélt a gyűlöletről is. Véleménye szerint a gyűlölet ellen a legnagyobb ellenerő a szeretet. A társadalomban húzódó falakat mind a két oldalról kell bontani, a legnagyobb probléma a gondolkodásban rejlik, amely cselekedeink mozgatója.

- Ismerjük meg egymást, bontsuk le együtt a falakat és álmodjunk együtt tovább - hangzott a Közéleti Klub zárómondata.
Lakatos Gyula


Hirdetés