2013. július 31., szerda

Egy asztalnál cigány és nem cigány Telekgerendáson

Lakatos Gyula, Surman László író - költők és
Szegfű Katalin moderátor     
Fotó: Varga Mihály
Ebben az évben Telekgerendás adott otthont a Magyarországi Evangélikus Egyház évente szokásos Közös asztal elnevezésű rendezvényének. A táborba olyanokat hívnak, akik evangélikus cigány közösségekben élik meg keresztény hitüket, illetve akik a cigánymissziót szívükön viselik.






Hirdetés
A mintegy félszáz fős létszámot számláló táborba a Tolna megyei Sárszentlőrincről, a szabolcsi Nyírtelek-Görögszállásról, és a Békés megyei Szentetornyáról cigány hívek látogattak el lelkészeikkel, továbbá olyan személyek is, akik a szükségszerűségét és időszerűségét meglátva most ismerkednek a cigánymissziós munkával – mondta el a helyszínen Bakay Péter, a főszervező. Az ötnapos hitébresztő, hitmélyítő táborozás során a lelki táplálékot a Máté evangéliuma 5. fejezetében olvasható Boldogmondások adták, melynek mindig aktuális szavait ezúttal a cigányság sajátos életviteléhez, gondolkodásához, gondjaihoz idomították az igehirdetők.

Hirdetés
Balogh József szintetizátoron kísérte
az irodalmi előadást      Fotó: Lakatos Gyula
Az irgalmasságról szólva például az ökumenizmus jegyében meghívott Varga Mihály, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója munkatársa arról beszélt, hogy a jézusi szeretet irgalmas szívet eredményez, és ez irgalmas cselekedeteket szül, melyet Isten vár követőitől. Interaktív előadásában arra buzdította lelkes hallgatóságát, hogy rendszeresen és örömmel olvassák a Bibliát.
- Sok mindennel foglalkozunk a mindennapokban, hogy eltöltsük az időt. Legyen Isten a hobbid! Szánj időt a gondolatai megismerésére, üzenetére, amit a Szentírásból tudhatunk. Ismerd meg Atyádat, és kövesd az útját, add át magad a tanításának! Hagyd magad szelíddé, szeretettel telivé, Istenben bízóvá, irgalmas szívűvé formálni – hangzott el a cigány igehirdetőtől, aki a mindennapokban gyülekezetplántáló szolgálatot folytat Békés megye településein, elsősorban tisztán cigány karizmatikus keresztyén közösségekben. Varga Mihály mellett szintén a MPE Országos Cigánymissziójától érkezett a telekgerendási missziói központba Surman László, e szervezet egyik vezető munkatársa és Lakatos Gyula, aki a médiamunkában dolgozik. Előadásukban, melyet élénk érdeklődés kísért, a cigány-magyar együttélésben szerzett tapasztalataikról számoltak be, valamint verseikből olvastak fel néhányat. A békési delegáció negyedik tagja a zenész Balogh József volt, aki szintetizátoron kísérte az irodalmi előadást, valamint közreműködött az igehirdetés során is.

Varga Mihály MPE OCM munkatársa
tartotta a záróimát            Fotó: Lakatos Gyula
Amint a helyszínen megtudtuk, a Közös asztal táborba olyanokat is várnak, akik ellenérzéssel viseltetnek a cigányság iránt, és olyan cigányokat is, akik ellenérzéssel bírnak a magyarság iránt, feszültséget tapasztalnak a cigány-magyar mindennapi együttélésben. A cél az, hogy érveiket ütköztessék és végül Krisztus mindenkit elfogadó szeretetében elfogadják, szeretni tudják egymást.
Szegfű Katalin
Hirdetés