2013. szeptember 24., kedd

Kreatív témanap a kulturális központban

A "PEPITA" tábor fiataljai
Fotó: Lakatos Gyula


A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójával együttműködve most júliusban indította útjára helyi civilek és önkéntesek bevonásával a „PEPITA kreatív tábor fiataloknak az integráció jegyében” elnevezésű programot. 



Hirdetés
A békési Reményhír Házban, szeptembertől havonta egy alkalommal folytatódik a közös munka a témanapok keretén belül, ahol a különböző kreatív területekkel még többen ismerkedhetnek meg.


                                                          Felvétel: Koszecz Sándor

Szeptember 12-én a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ kápolnatermében találkozott közel 30 gyermek. Nekik a Belencéres Néptáncegyüttes néhány tagja és Mahovics Tamás néptáncoktató mesélt a hagyományos magyar népdalok keletkezéséről, a cigányzene létéről, különböző furulyákat, fúvós hangszereket szólaltattak meg. Majd a cigányzene és cigánytánc került elő. A gyerekek tapssal jutalmazták a Belencéres táncosainak produkcióját. A bemutatott hangszereket és táncokat ezen a délutánon a gyerekek ki is próbálhatták. A napot közös táncház zárta.

            Mahovics Tamás néptáncoktató és a Belencéres Néptáncegyüttes néhány tagjának                                                          tánc bematatója.   - Fotó: Lakatos Gyula


A mintaprogramban részt vevő gyerekekre még három témanap megvalósítása vár, lesz a tánc mellett kézműves foglalkozás, modern tánc, és mese is. 



                                                  
                                                             Felvétel - Koszecz Sándor

Hirdetés
A mintaprojekt fő célkitűzése, hogy a roma és nem roma gyermekek közé a különböző művészeti ágak segítségével hidat emeljenek, ezáltal elősegítve az integráció folyamatát. Ahogyan – mint most is – találják meg a közös hangot, és eredményesen tudjanak egymással csapatban dolgozni. A közös zenélés és táncház során megszűntek a magasba tornyosuló falak.
Lakatos Gyula








Fotók: Lakatos Gyula MPE OCM - Még több kép és hír a www.remenyhir.hu oldalon