2013. november 6., szerda

Akikre büszkék vagyunk

Bodoczki Ernő és Budai Krisztián
- Fotó: Lakatos Gyula
Akikre büszkék vagyunk Békésen: Budai Krisztián és Bodoczki Ernő

A „Remény-Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt keretében rendezték meg az „Akikre büszkék vagyunk” című kulturális estet. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által szervezett eseményre székházában, a Reményhír Házban - Csillagházban került sor, október 24.-én.





Hirdetés

Ezen az estén, Bodoczki Ernő és Budai Krisztián voltak a program vendégei, akiket D. Nagy Nóra kérdezett. Ernő és Krisztián mindketten békésiek, mindketten nagybőgőn játszanak, mindketten a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában töltötték középiskolai éveiket, és mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat. Krisztián két éve végezte el az egyetemen a mesterképzést, Ernő pedig jelenleg végzi azt.

A két cigány származású békési tehetség beszél arról, hogy mindkettőjük életében meghatározó szerepet játszott családjuk. Mindkettőjük édesapja nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a zeneművészeti irányt célozták meg, később pedig elérhették céljaikat.

Ezen az estén, Bodoczki Ernő és Budai Krisztián voltak a program vendégei,
akiket D. Nagy Nóra kérdezett. - Fotó: Lakatos Gyula

Az este folyamán elhangzott, hogy a szintén békési Horváth Elek zenetanár, meghatározó pedagógusként volt jelen a két zenész tanulmányainak előmenetelében.

Krisztián és Ernő mosolyogva meséltek első napjaikról Budapesten. Krisztián nehezebben szokta meg a fővárosi életet, míg Ernőt ma is vonzza és bámulatba ejti Budapest nyüzsgése. Keresztény hitelveiket sem rendítette meg a „nagy” élet. Mint mondják: igyekeznek ők jó hatással lenni zenész társaikra, akik tolerálják és tiszteletben tartják hitvallásukat.
Ernő elismeréssel beszélt a Snétberger Zenei Tehetség Központtal való kapcsolatáról, amelynek ő maga is felfedezettje volt. Mint az ismeretes, a Snétberger Zenei Tehetség Központ küldetése egy erős, hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskolát teremteni, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket világszínvonalú képzés és mentorálas révén hozzásegítsék zenei karrierjük elindításához. A központ – Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával – 2011.-től évente 60 tehetséges 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására. A diákok számára az évi 12 hetes oktatás teljes mértékben ingyenes. A programnak köszönhetően, Ernő is több időt tölthetett külföldön és tanulhatott.


Bodoczki Ernő és Budai Krisztián
zenéltek is az est folyamán
Fotó: Lakatos Gyula
Végül a két tehetség elmondta, hogy kikkel zenéltek és mi vár még rájuk idén.
Ernő Budapest és Németország közt ingázott a Snétberger Zenei Tehetség Központ programján belül, s zenél többek közt Kállai Sandersz András csapatával, s saját dalokat is ír már pop zenekaroknak. Krisztián - ki bevallása szerint jobban szereti a szimfonikus komoly zenét – elmondta, hogy Ázsiától Európán át, az arab országoktól Keletig mindenhól járt már és zenélt, viszont nagyon szeretne még Amerikába és Izraelbe is eljutni. Az év végéig Ernőre vár a pop irány a jazz mellett. Zenél és turnézik Kállai Sandersz Andrással és csapatával, illetve több tehetségkutató verseny felfedezettjével és pop zenei formációkkal. S Ernő nevetve mondja, hogy természetesen ott van még az iskola, a tanulás.


Budai Krisztián és Bodoczki Ernő zeneművészek
Fotó: Lakatos Gyula
Budai Krisztián már befejezte a tanulmányait, főállású művész a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjaként . Emellett számos felkérésen és fellépésen van túl. Zenélt már többek közt Vangeliszel és Ennió Moricóné-val is. 

Ezen az estén Budai Krisztián és Bodoczki Ernő zeneművészek, mint „akikre büszkék vagyunk” vendégeskedtek. A kulturális est jól célozta meg minden korosztály számára, hogy az emberi értékeket kell erősíteni és támogatni. Az est folyamán bebizonyosodott, hogy ha szorgalmas vagy és tanulsz, nem számít a származásod, anyagi háttered, hátrányos helyzeted, vagy cigányságod. Egy számít: mit akarsz elérni! Ernő és Krisztián tették, amit tenni kívánt a vállalásuk. A két tehetséges fiatal páratlan szorgalommal és gyakorlással tanul és él, valódi példát mutatva társaik számára. Bebizonyították, hogy kitartással megvalósították álmaikat, s eljutottak oda, amiről kisiskolásként annak idején, csak álmodoztak. Bátran és büszkén dolgoztak, hogy ezen az estén mi békésiek elmondhassuk, ők olyan cigány fiatalok, „akikre büszkék vagyunk”, és az egész ország büszke lehet.
Lakatos Gyula 

                                         Még több kép és hír a www.remenyhir.hu oldalon

Hirdetés

 
Bodoczki Ernő és Budai Krisztiánt a program vendégeit,  D. Nagy Nóra kérdezte.
 Fotó: Lakatos Gyula

Budai Krisztián - Fotó: Lakatos Gyula

Bodoczki Ernő - Fotó: Lakatos Gyula

Hirdetés
Hirdetés