2013. november 29., péntek

Munkaadók fóruma Békésen

Munkaadók fóruma Békésen


2013. november 26-án, Békés Város Önkormányzata, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a Reményhír Alapítvány és a Türr István Képző és Kutató Intézet együttműködésben szervezett Munkaadók Fórumát Békésen. A fórum az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló „Remény – Híd - Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása” című projekt keretein belül került megrendezésre.


Hirdetés

A Verseny utcai Csillagház-Reményhír Házban tartott fórum célja, hogy olyan hatékony szakmai együttműködést valósítson meg, amely megakadályozza a leghátrányosabb helyzetűek, Békés városában élő peremre szorított csoportok végleges társadalmi leszakadását, és eredményesen lépjen fel foglalkoztathatóságuk érdekében. A kommunikáción keresztül kívánnak hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez.

Munkaadók fóruma Békésen, A Verseny utcai Csillagház-Reményhír Házban tartott fórumon Izsó Gábor Békés város polgármestere, Durkó Albert MPE OCM vezető, és Almási Gyöngyvér a projekt szakmai vezetője beszélt a programról. - Fotó: D. Nagy Nóra
Izsó Gábor, Békés város polgármestere a projekt jelentőségét méltatta. „Nagy jelentőséggel bír a program, hiszen csak akkor tud eredményesen megvalósulni, ha figyelembe vesszük a munkáltatói oldalon jelentkező szükségleteket is.” Ugyanakkor a polgármester bízik abban, hogy a munkáltatókkal történő kapcsolattartás végigkíséri az egész projektet. Ugyanis a pályázat két szegregátumban van jelen. Az ott élők életkörülményeiben, szociális és jövedelmi helyzetében kíván javulást hozni. A bevont célcsoport nagy része aktív korú, szociális segélyezett. A polgármester beszédében nevesítette a három fő kimeneti irányt is: - A közcélú foglakozás, folyamatos képzések, de elsődleges a munka világába való visszakerülés.
A projekt ereje komplexitásában rejlik, hiszen szociális, közösségfejlesztési, egészségügyi, oktatási és foglalkoztatási elemeket tartalmaz. 120 fő gyermek és 60 fő felnőtt korú személy kerül bevonásra.
Fő célként említi ugyanakkor Békés város polgármestere a hátrányos helyzet újratermelődésének megakadályozását.

Hirdetés
- Bízom abban, hogy a külső foglalkoztatók, vállalkozók, munkaadók nyitottak lesznek, megismerve a program célját, kinyilvánítják együttműködési szándékukat. A fórumsorozat rendszeres és személyes találkozóra ad lehetőséget. A fórumok fő témája a hátrányos helyzetűeket érintő aktuális problémák, azok megoldási alternatívái, stratégiái jelentik, - zárta beszédét Izsó Gábor, Békés város polgármester.

Az MPE OCM misszióvezetője Durkó Albert az együttműködés és a közös cél fontosságáról beszélt.

- A Munkaadók Fórumának nem csak a Remény-Híd projekt keretében van nagy jelentősége. Hisz mindannyiunk érdeke, hogy városunk foglalkoztatási igényeit kielégítsük. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak a szoros együttműködést. Részei vagyunk egy olyan programnak, melyben Missziónk már régóta dolgozik, és amely a mélyszegénységben élő embereknek kíván segítséget nyújtani. Fontosak a képzési lehetőségek, mivel így nő a célcsoport tagjainak az esélye a munka világában. Tapasztalatunk van ezen a téren, hisz több sikeres programunk irányul erre a projektre. Az eredményeink több mint biztatóak. Fontos elem ugyanakkor, hogy tudjuk mindkét oldalt támogatni, hogy a munkaadók és a munkavállalók egymásra találjanak. Még fontosabb, hogy ténylegesen munkába állítsuk a mélyszegénységben élő embereket. Minden adott, hogy eredményesen zárjuk a programot. S ha a program sikeres, akkor sikeresek lesznek a célcsoport tagjai is, általuk pedig környezetük is profitál a projektből.


Hirdetés
A szervezők részéről végül a projekt szakmai vezetője vette át a szót. Almási Gyöngyvér a foglalkoztathatóság javítása érdekében két, a munkaadókat is érintő feladatot jelölt meg a projektben: - Kettős célkitűzésünk van. Az egyik a foglakoztatásra való felkészítés, a másik a szakma megszerzésére irányul. Így három képzést valósítunk meg a projekten belül: Parkgondozói képzés, Szociális gondozó és ápoló képzés, Digitális írástudás képzés. A foglakoztathatóság javítása érdekében fontos feladatként jelenik meg a szociális kompetenciák és az egyéni készségek fejlesztése. A szakemberek munkapróba-napot kívánnak beilleszteni a projektbe, amely lehetőséget kínál a célcsoporttagoknak a munkafolyamatok közvetlen megismerésére, így ezzel is elősegíthető a tanulásra és munkavállalásra való készség.
A Munkaadók Fóruma utolsó mozzanataként kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt. A projektet megvalósító partnerek bíznak abban, hogy a békési munkaadók nyitottak lesznek az együttműködésre.
Lakatos Gyula, MPE OCM


Hirdetés
Hirdetés