2014. január 16., csütörtök

Mint Makó Jeruzsálemtől

  
Lakatos Gyula



A döntéshozók íróasztala, igen messze vannak a sáros cigány utcák valóságától. 

Bízom benne hogy megérti mindenki, hogy nem támadni akarom a rendszert és a „Nagy Roma Politikát”, amikor súlyos kritikákat fogalmazok meg a kormány romapolitikájával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a szubjektív véleményeinket megosszuk egymással a közös jövő érdekében, s a hasznos együtt dolgozás reményében..








Hirdetés

Ugyanis a nemzetiségi regisztráció bevezetésével a Fidesz-kormány másodrendű állampolgárokká degradálja a nemzeti kisebbségekhez tartozókat, így a romákat is. A jelenlegi szabályok alapján aki a parlamenti választásokra kéri a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételét, az listán nem szavazhat a pártokra, csak a nemzetiségi listára. Ez egyszerre elkeserítő és felháborító. Mintha a kormányzat gondolkodásra képtelen emberekként kezelné a cigányokat, akik ha vállalják etnikai hovatartozásukat, lemondhatnak a politikai véleménynyilvánítás egyik legfőbb eszközéről. A pártokra való szavazás jogáról.


A kép illusztráció
Két dologgal sem értek egyet. Az egyik ügy mely megoldásra vár a már említett nemzetiségi lista, a másik, hogy a következő ciklus kezdetekor alapjaiban kell újragombolni a hazai cigányság ügyét. . A különböző stratégiák és programok megalkotóinak ugyanis jelenleg csak hézagos sejtései vannak arról, hogy a cigányság ténylegesen milyen körülmények között él, ma Magyarországon főleg vidéken. Számtalan olyan programot indítottak az elmúlt években, amelyek a végén vagy teljesen elhaltak, vagy csupán apró részeredményeket hoztak.


A változáshoz elengedhetetlen a jelenlegi Országos Roma Önkormányzat működési rendszerének teljes átalakítása célszerűségi és hatékonysági szempontok alapján. Nem párttagsági vagy rokoni alapon való képviseletre, és erre a belterjességre alapuló szervezetekre, hanem szakpolitizálásra volna a legnagyobb szükségünk. Gyakran halljuk, hogy súlyos milliárdokat költenek romaprogramokra, ami egyébként igaz is. Csak a jelenlegi romapolitikai rendszerben eltűnnek, a tűz közelében ülők zsebeiben.


A kép illusztráció
Jó lenne, ha mindenki megértené: ez nem a saját sérelmem, nem is a romáké, hanem az egész országé, hogy van egy jelentős támogatási összeg ezen a területen, és nem tudjuk hatékonyan és megfelelően felhasználni. Ebben a vezető pártoknak is megvan a felelőssége, hiszen kormányzó erőként nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy a több százezres cigányságot kivezesse a települések utolsó utcáinak pocsolyáiból. Át kell gombolni a kabátot, új szervezeti struktúra kialakítására és felépítésére volna szükség. Sokat elárulna az ország helyzetéről, ha lenne benne egy mindenki számára hasznos kisebbségi társadalom.
 Lakatos Gyula



Hirdetés
Hirdetés