2014. február 18., kedd

Nő az esély – Ezer roma nő kaphat képzést és munkát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az
Országos Roma Önkormányzat (ORÖ)
programot indított NŐ az esély! címmel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) programot indított NŐ az esély! címmel. A programban a Türr István Képző és Kutató Intézet segítségével olyan szakképzettséghez juttatják a résztvevő 1000 hátrányos helyzetű, roma nőt, amellyel sikeresen tudnak elhelyezkedni a szociális- és gyermekjóléti ellátórendszerben. 









Hirdetés

Az országos projekt indulása alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy a program két téren hivatott esélyt teremteni: képzéssel és foglalkoztatással maguknak a résztvevő nőknek, illetve rajtuk keresztül a családjuknak, tágabb környezetüknek is.

A hivatalosan kevésbé frappáns címet viselő (Roma emberek képzésbe ágyazott foglalkoztatása a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben), másfél milliárd forintos kiemelt projekt első szakaszában 1000 roma származású asszonyt, nőt vonnak be a képzésekbe. Közülük várhatóan legalább 750-en például ápolási asszisztensként, kisgyermek-gondozóként, idősgondozóként, házi betegápolóként vagy éppen roma szociális segítőként szerezhetnek végzettséget. A résztvevőket mentorok is segítik majd.

 A program két téren hivatott esélyt teremteni: képzéssel és foglalkoztatással maguknak a résztvevő nőknek, illetve rajtuk keresztül a családjuknak, tágabb környezetüknek is.

Az uniós finanszírozású programra a megyei roma nemzetiségi önkormányzati vezetőkön keresztül, valamint az idén novembertől induló toborzó rendezvényeken lehet jelentkezni. A projekt második szakaszában a sikeres vizsgát tevők elhelyezkedési esélyeit segítik egyéves, támogatott foglalkoztatással.


A tájékoztatón a miniszter hangsúlyozta, hogy a programban nem pénzt, hanem képzést és fizetett munkát adnak a roma nőknek, akik családjukban az „élet motorjai”. A program megvalósításától azt is remélik, hogy erősödni fog a roma közösségekben a szociális és gyermekjóléti intézményekbe vetett bizalom.
Forrás: orö




Hirdetés

Hirdetés