2014. március 24., hétfő

Generációk Fóruma

Generációk Fóruma - Fotó: D. Nagy Nóra
Korábbi és jelenlegi közszereplők meghívásával rendezték meg a soron következő generációk fórumát nemrégiben a Verseny utcai Csillagházban, a „Remény – híd” Békésen élő hátrányos csoportok felzárkózása című projekt keretén belül.









Hirdetés

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió szervezésében, pályázati forrásból megvalósult eseményen Patkás Rita és Surman László kérdezte a meghívottakat. A 87 esztendős Rácz Rezső bácsi a legidősebb békési cigány ember, aki mesélt nehéz és küzdelmes gyermekkoráról, a régi „Párizsi” cigány telepről. Az ottani évek meghatározták későbbi életét. Népes családba született, később ő maga is nagy családot teremtett maga köré. Idősebb fejjel szerzett szakmát és érettségi bizonyítványt, hogy később több ízben is kisebbségi képviselőként, legjobb tudása szerint képviselje népcsoportját.
Antóni Pál 52 éves, ma is aktív izgő-mozgó embernek tartja magát. Szülei mezőgazdasági munkások voltak, és igen szerény körülmények közt nevelték négy gyermeküket. Nagyapja volt korábban az egyetlen békési cigány bíró. Pali különösen büszkén mesélt a legfiatalabb testvéréről, aki Budapesten gépészmérnöki egyetemet majd ezt követően közgazdasági egyetemet végzett.
Ő ugyanakkor nem fordított ekkora gondot a tanulásra és állatenyésző szakmunkás lett. Ma már minden fiatalt arra buzdít, hogy minél tovább és minél többet tanuljanak. A megszerzett tudással esélyesebbek lehetnek az elhelyezkedést illetően a munkaerőpiacon.
Czinanó Tihamér 44 évesen négy gyermek büszke édesapja, jelenleg a városi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese. Gondtalan gyermekkoráról mesélt, felidézte emlékkel teli labdarúgó múltját. Büszke arra, hogy a magyar állam kötelezettségeinek eleget téve sorkatonai szolgálatot teljesített a magyar hazáért. Tihamér a közelmúltban felvételizett a Szent István Egyetemre szociális munkás szakon.
Mindhárman egyetértettek abban, hogy a felzárkózási lehetősége a tanulás. A társadalmi együttéléssel kapcsolatban úgy vélték, hogy apró lépések történtek a cigányság és a magyarság kölcsönös elfogadása terén, de ez aprólékos és sok türelmet igénylő folyamat. Tihamér hiányosságainkat a lassabb gondolkodásban és a szorgalom hiányában látja. Egyben a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta. Pali a helyhez ragaszkodást, ahogy ő fogalmazott a röghöz kötést említette problémaként. Rezső bácsi viszont úgy véli, nem veszik komolyan a kisebbségi önkormányzatot.
Mindhárman elmondták, ők elsősorban magyar emberek, ezen belül a cigány kisebbség tagjai. Az identitást és a cigány kultúrát megtartva kell magyarként, összefogva és békésségben egymás mellett élni.
A Generációk Fóruma Békés Város Önkormányzata, a Reményhír Alapítvány, és a Türr István Képző és Kutató Intézet támogatásával valósult meg. 
Lakatos Gyula


Hirdetés











                                              Generációk Fóruma - Fotó: D. Nagy Nóra





Hirdetés