2014. május 14., szerda

Pénteken kezdődik az V. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Idén már ötödik alkalommal kerül megrendezésre V. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál az Örökmozgóban. A  2014. Május 15-18 között megrendezésre kerülő eseményen és mintegy 40 versenyfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők, de lesz Flash mob, képzőművészeti kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, zenés est, és megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Buffó Rigó Sándor prímásról, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökéről is.











Hirdetés


Az eslő fesztivált 2009 decemberében rendezték meg az Örökmozgó Filmmúzeumban (1067 Budapest, Erzsébet körút 39.)

A 2014 tavaszán, az V. Romani Film Festen ismét sok izgalmas filmmel, beszélgetéssel, koncerttel várjuk az érdeklődőket, és Ferkovics József holocaust témájú festményeinek kiállítása is látható lesz a fesztivál ideje alatt, valamint a hagyományainkhoz hűen izgalma kerekasztal-beszélgetéseket is tartunk. Célunk továbbra is az, hogy a magyar és az európai cigány kultúra bemutatása mellett a közönség reális képet kapjon a hazai cigányság helyzetéről. A filmek egyrészt olyan problémákat dolgoznak fel, amelyek az egész magyar társadalom fontos és aktuális kérdései, másrészt bepillantást engednek az európai cigányság életébe, kultúrájába, hagyományaiba - tudatta a rendezvény főszerveztője és ötletgazdája, Kalla Éva.

Mindeddig szem előtt tartottuk azt is, hogy műfaji sokszínűség jellemezze a fesztivált: Az idei programunk elsősorban a Holocaust Emlékév jegyében telik. Mind e mellett továbbra is vártunk versenyfilmeket, a magyar alkotókon kívül Európa számos országából küldték el munkáikat, hogy megmutathassák, megmérettessék a fesztiválon - tette hozzá.
Kalla Éva közlése szerint programsorozatuk célkitűzése, hogy a modern infokommunikációs trendeket figyelembe véve, olyan modern toleranciaprogramokat valósítsanak meg, amelyek a különböző kultúrájú emberek közötti hasonlóságokat mutatják be. Terveink megvalósítása érdekében olyan programokat szervezünk, melyek segítenek megismerni a kisebbségi kultúrát. Vizsgáljuk, kutatjuk azokat a kommunikációs trendeket, amelyek a jelenleg kialakult helyzethez vezettek - fűzte hozzá.

A Program:
MEGNYITÓ
MÁJUS 15. 18:00
Örökmozgó
Flashmob: Szilvási Gipsy Band, Romengi Voja, Rajkó zenekar
Kiállítás: Ferkovics József Holocaust témájú festményei, grafikái.
A kiállítást megnyitja: Daróczi Ágnes
Közreműködik: Geszti Petra énekművész, György Andrea hegedűművész, Dévényi Zoltán
gitárművész
Bari Károly versét Kovács Nikolett adja elő.
Ünnepi köszöntőt mond: Kőszegi Edit Balázs Béla-díjas filmrendező
A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet támogatásával
bemutatjuk, fesztiválunk nyitófilmjét, a Papusza című filmet.
19:30 Papusza
fekete-fehér, lengyel életrajzi dráma, 131 perc, 2013
r: Joanna Kos-Krauze és Krzysztof Krauze
Az első roma költőnő, Bronisława Wajs „Papusza” valós tényeken alapuló, drámai története. Az 50-es években a költő Jerzy Ficowski csatlakozik Dionizy Wajs cigánytáborához, ahol megismeri Papuszát és felfedezi költői tehetségét. Sikerül rávennie a nőt, hogy írja le verseit, amelyeket ő lengyelre fordít és kiadatja. A nagy tehetség felfedezése mégsem hoz boldogságot a költőnő számára, de legalább Papusza versei gazdagíthatták a lengyel kultúrát betekintést nyújtva a roma „lélekbe”. Az első roma nyelven forgatott lengyel filmalkotás.
A filmet roma nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítjük.
A teljes program pedig itt olvasható:
http://www.masodikalapitvany.org/hu/budapest-cigany-filmfesztival/v-budapest-cigany-filmfesztival/program-1.html


Hirdetés

Hirdetés

Nincsenek megjegyzések: