2014. június 16., hétfő

A cigány pasztoráció volt a fő témája a püspöki kar ülésének

Erdő Péter Bíboros
Megtartotta tavaszi ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Erdő Péter bíboros az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a főpásztorok áttekintették a cigány pasztoráció helyzetét, és több döntést is hoztak: lesz cigány nyelvű temetkezési szertartáskönyv, és egy körlevelet is írnak a cigány ügyről.













A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 10-11-én megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyhez kapcsolódóan Erdő Péter bíboros, a testület elnöke és Mohos Gábor, a konferencia titkára sajtótájékoztatót tartottak.

Nem kívánják a pasztorációban elkülöníteni a roma híveket, de ha az ő részükről külön liturgiára, külön pasztorációra van igény, annak teret adnak, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros. A főpásztor elmondta, hogy a más nemzetiségek esetében már régebb óta létező személyi plébániákhoz hasonló plébániák létrehozása is az egyik lehetséges megoldás lehet. Erre a Kaposvári Egyházmegyében már van is példa.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan az ülésen döntés született a temetkezési szertartáskönyv lovári nyelvű kiadásáról, amely a papság számára lehetőséget biztosít a szertartás egyes részeinek a gyászoló közösség nyelvén történő végzésére.

Szintén ezt segíti a hamarosan megjelenő Leszállt közénk a Szent Isten című hittankönyv, amelyben egyes imádságok lovári nyelven is olvashatóak lesznek. Emellett a püspökök tervezik egy jelentősebb terjedelmű körlevél megírását is a cigány pasztoráció témájában. Hasonló méretű kötetre kell itt gondolni, mint például a szociális témájú Igazságosabb és testvériesebb világot! vagy a teremtésvédelemről szóló Felelősségünk a teremtett világért című körlevelek.
Forrás: romnet




Ők már itt vannak! Te hol vagy?