2014. augusztus 7., csütörtök

Együtt emlékeztünk a cigány holokauszt áldozataira

A megemlékezést Békés Város Önkormányzata
és az MPE Országos Cigánymisszió közösen
szervezte meg az I. és II. Világháborús Emlékműnél
.
- Fotó: Lakatos Gyula







A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-án van. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.


















Hirdetés


Izsó Gábor polgármester
- Fotó: Lakatos Gyula
A roma holokauszt 70. évfordulójának meghajtotta fejét és emlékezett a vészkorszakban ipari módszerekkel és kegyetlen kínzásokkal meggyilkolt embertársaira számos békési polgár is. Megemlékezésük tiszteletadás volt a múlt előtt, a közös jövő érdekében, példát mutatva a jelennek is. Az augusztus 4-én tartott megemlékezést Békés Város Önkormányzata és az MPE Országos Cigánymisszió közösen szervezte meg az I. és II. Világháborús Emlékműnél. Ünnepi köszöntőjében Izsó Gábor polgármester hangsúlyozta, hogy – ahogy telnek az évek az élet eseményei emlékké esetleg történelemmé finomodnak. Ezek a borzasztó események bárkivel megtörténhettek. A mai kor filmeken, emlékezésből, könyvekből emlékeznek. Békés az összefogás gyakran emlegetett példája, testközelből élte át a második világháborút annak legnagyobb szégyenfoltját a Holokausztot. Ma mégis itt vagyunk és emlékezzünk honfitársainkra. A múlt hibáinak intése mindannyiunk kötelessége, és nekünk is kötelességünk, hogy emlékezünk.




Durkó Alber MPE OCM
misszióvezetője

- Fotó: Lakatos Gyula

Durkó Albert, a MPE Országos Cigánymisszió misszióvezetője megemlékezésében elmondott, hogy - egy társadalom ereje abban rejlik, hogyan bánik az elesettel, a jövevénnyel, a t… nélkül valókkal.
A legnagyobb erő nem a kitöréshez kell, hanem a hátramaradottakat védelmezve előre haladni.
Pál apostol a Róma 15:1-2-ben ezt mondja: „Mi, akik hatalmat érzünk magunkban t… a tehetetlenek erősségét hordozni, és nem szabad a magunk tetszését keresnünk. Közülünk mindenki felebarátjának tetszését keresse, és azt munkálja, ami az építéshez jó.”.
Van egy szellemi törvényszerűség, amíg mások erőtlenségét hordozom, addig maga Isten épít engem.
A 2. Világháborúban a gonosz hatalma óriási teret nyert és jellemzően az volt a szándéka, hogy minden gyengét elsöpörjön a föld színéről. Csak az erőseket, a tökéleteseket akarta látni, ilyen rendszert akart építeni, de pont ez lett a veszte.
Sajnos az ember nagyon sokszor nem tanul a hibáiból, s újra és újra elköveti azt. A cigányok gyűlölete, kirekesztése ma is kézzelfogható valóság, úton útfélen beleütközünk. Fel kell hát emelnünk a szavunkat azokért, akik kirekesztettek, megvetettek, lenézettek. Emlékezünk a cigány holokausztra, emlékszünk a közelmúltban történt cigány gyilkosságokra, és belekiabáljuk a társadalomba: Embertársaink, felebarátaink, ez nem hoz megoldást, ez nem segít egyik oldalon sem, sőt, átkot, rombolást, összeomlást hoz!
Soha többet holokauszt, soha többet kirekesztés, gyűlölet!
De addig még ezt elérjük sok dolgunk lesz.
Mi hisszük, Jézus Krisztusról szóló evangélium az egyetlen megoldás az emberek problémáira. Ezt hirdetjük a cigányok között is. Látjuk, hogy igenis nagy szükség van köztük a változásra. A gyűlöletnek, kirekesztésnek bizony sok alapja van, ami változásért kiált.
Hirdetjük a Jézus Krisztus keresztjében lévő erőt, mely gyökeres életváltozást hoz. Látjuk ahogy megtérnek a cigányok, elfordulnak a régi életformájuktól és odafordulnak Krisztushoz és egy új életet kezdenek, mellyel már a társadalmat is építeni tudják.
Emlékszünk hát és előre tekintünk. Nem csak mondjuk, hogy soha többet, hanem dolgozunk a méltóságért mindkét oldalon, miközben hidat is építünk. Erre hívunk mindenkit. Zárta emlékezését a misszió vezető.
A Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapján két békési költő, Surman László és Lakatos Gyula holokauszt versei is elhangzottak. 
L. Gy.



Együtt emlékeztünk a cigány Holokauszt áldozataira
- Fotó: Lakatos Gyula




Hirdetés