2014. szeptember 15., hétfő

Békési jelöltek az őszi választásokon

Az október 12-i helyhatósági választáson öt polgármester-jelölt és összesen 42 képviselőjelölt közül választhatunk. 

















Hirdetés


Polgármester-jelöltként a kellő számú ajánlást összegyűjtötte (névrendben) Földesi Mihály László (Jobbik), Izsó Gábor (független), Mészáros Sándor János (NÖBLE), Rácz Attila Tibor (Fidesz) és Szalai László (MSZP). Négy évvel ezelőtt, 2010-ben a szintén függetlenként induló Izsó Gábor óriási fölénnyel nyert, a szavazatok közel 77 százalékát megszerezve. Szavazni fogunk október 12-én továbbá a 11 tagú képviselő-testület összetételéről is.

A nyolc egyéni választókerületben a legtöbb szavazatot kapott jelölté lesz a mandátum, míg három helyet az úgynevezett kompenzációs listáról (a nem győztes jelöltek szavazatai alapján) oszt szét a választóbizottság. Nyolc évvel ezelőtt valamennyi, mind a nyolc egyéni választókerületben a Jobboldali Összefogás jelöltjét szavazták meg a választók, a kompenzációs listáról két fideszes és egy MSZP-s politikus került még a testületbe.  


Hirdetés


Idén összesen 42 személy indul az önkormányzati képviselői helyekért, köztük mindössze két független. Hat választókerületben öt jelölt neve lesz a szavazólapon, kettőben hat jelölt verseng. Négy évvel ezelőtt 53 jelölt volt. A csökkenés oka, hogy akkor a Békési Ipartestület és a Békési Kisgazdakör mindenhol külön indított jelöltet, mostanra beolvadtak a Fideszbe. Új politikai formációként megjelent viszont a NÖBLE, amely hét egyéni választókerületben versenyez a szavazatokért. A két független mellett találunk a listákon még egy LMP-s jelöltet is.
Kompenzációs listát öt politikai szervezet állított, a Fidesz, Jobbik, a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör (JÖBPK), a NÖBLE és az MSZP.

A helyhatósági választással egy időben rendezik meg a nemzetiségi önkormányzatok szavazásait is. Békésen négy nemzeti kisebbségi önkormányzat alakulhat csakúgy mint négy éve: a német, a roma, a román és a szlovák. A szavazáson azok vehetnek részt, akik előzetesen regisztrálták magukat az adott kisebbség tagjaként. Városunkban 485 személyt a roma, 45-öt a német, 25-öt a szlovák, míg 8-at a román választói névjegyzékbe vettek fel. Mind a négy esetben 3-3 fős nemzeti kisebbségi önkormányzat alakulhat.


Forrás: bekesiujsag.hu




Hirdetés


Hirdetés