2014. december 3., szerda

Tudni illik, hogy mi illik

Tudni illik, hogy mit illik, Szeverényi Barnabás
illemtan és erkölcstan előadása.
- Fotó: Lakatos Gyula







Újabb, a gyerekek számára hasznos, hétköznapi életükben jól kamatoztatható ismereteket nyújtott az a négy foglalkozás, amely a „Remény- Híd”- Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt során tartott Szeverényi Barnabás, az Eötvös iskola egykori pedagógusa.

















Hirdetés

A program a „Tudni illik, mi illik - illemtan, erkölcstan” címet viselte. A négy novemberi  alkalmon 16-16  harmadikos, negyedikes és ötödikes tanuló vett részt.  Illemtanról lévén szó természetesen szituációs játékokkal indult az óra. Különböző köszönésformákat, bemutatkozást, kézfogást mutatott be a tanár úr, melyek közül ki kellett választani a legmegfelelőbbet. A nonverbális kommunikáció jelentőségére az arckifejezéssel, mimikával való játék során figyelhettek fel a gyerekek.
Csoportokban is dolgoztak, fürtábrát készítettek (az illem szó köré fogalmakat gyűjtöttek), majd különböző helyszíneket, kommunikációs helyzeteket sorsoltak ki. Rövid megbeszélés után elmondták, sőt be is mutatták milyen íratlan szabályokat illik betartani az adott szituációban. Még a facebook használata és a telefonálásis szóba került, ami igen aktuális.
A viselkedés, az erkölcs, és az ember jellemvonásainak összefüggését végül  Az irigy bátya című mesén keresztül fedezhették fel a gyerekek. Kreatív olvasás történt, amely azt jelenti, hogy a gyerekek jósolhatták meg mi fog történni, több változatot találhattak ki, megváltoztathatták a mese végét is.
 Jó hangulatban, sok-sok nevetéssel telt el ez a négyszer  45 perc, reméljük a gyerekek nem csak a jókedvet vitték magukkal, hanem ezentúl jobban oda fognak figyelni az illemszabályokra.
Sz.B.

Tudni illik, hogy mi illik. - Fotók: Lakatos Gyula



Hirdetés




Hirdetés