2015. szeptember 15., kedd

Segítséget jelenthet a CSOK

Segítséget jelenthet a CSOK
Július elsejétől kibővült a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK, korábbi nevén lakásépítési támogatás, köznyelven szocpol). A bővülést nem csak az ingatlanvásárlás és -építés előtt állók várták, hanem a használt házakat eladni szándékozók is.












Hirdetés - bilzol@gmail.com


Mint ismert, Békésen is számos házat és lakást szeretnének eladni. Becslések szerint a mintegy 8600 ingatlanból úgy 400 áll üresen és várja új lakóját. Különösen a régebbi építésű családi házakra nehéz vevőt találni. Ezért fontos, hogy ismerjük a CSOK részleteit.
Milyen célokra igényelhető a CSOK?
  • új, összkomfortos ingatlan építéséhez
  • új ingatlan vásárlásához
  • legalább komfortos, használt ingatlan vásárlásához. A vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot, mely az alföldi régióban, így Békés megyében megyeszékhelyen: 25 millió forint; városokban: 19 millió forint; egyéb településeken: 16 millió forint.
  • meglévő, legalább komfortos (vagy a bővítéssel azzá váló) használt lakás bővítéséhez.
Ki igényelheti a CSOK-ot?
- Életkortól függetlenül a természetes személyek már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően a magzat vagy ikermagzat után.
- A 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül, minimum egy, legfeljebb két gyermek vállalása esetében, akár használt lakóingatlan esetén is (megelőlegezett CSOK).
Mitől függ a CSOK mértéke?
A kedvezmény összege függ a meglévő és a vállalt gyermekek együttes számától, a lakás hasznos alapterületétől, és a lakás energetikai besorolásától.
További fontos tudnivalók:
- CSOK igénylése esetén a vásárolt vagy bővített lakás vagy családi ház hasznos alapterülete nem lehet kisebb mint 1 gyermek esetén 40 m2, 2 gyermeknél 50 m2, 3 gyermeknél 60 m2, 4 gyermeknél 70 m2.
- Gyermeknek minősül a magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően; továbbá aki az igénylő eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy a 16. életévét betöltötte, de legalább 1 éve megváltozott munkaképességű személy.
- Megelőlegezett CSOK-nál a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év a használatba vételi engedély kiadásának, vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától, illetve az adás-vételi szerződés megkötésének időpontjától kezdődően.
- Az igénylőnek (mindegyiknek) köztartozásmentes adózónak kell lennie, illetve rendelkeznie kell bejelentett, minimum fél éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal.

Segítséget jelenthet a CSOK

- A CSOK-ot csak az veheti igénybe, akinek, vagy házastársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak nincs lakástulajdona és/vagy állandó használati joga, illetve önkormányzati tulajdonban lévő és szolgálati munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya vagy lízingelt lakása.
- A kedvezmény iránti kérelmet és a mellékleteket hitelintézethez kell benyújtani.
- Vásárlás esetén egy összegben történik a folyósítás, míg új ingatlan építése és bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan.
- A CSOK-kal érintett ingatlanra - 10 évig - a magyar állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

Forrás: bekesiujsag.hu



Segítséget jelenthet a CSOK




Hirdetés