2017. október 15., vasárnap

Szakadás a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Körben, komoly személyi cserék várhatók.

A Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör
Fotó: - internet
Pár hónap kell csupán és újra élhetünk, demokratikus jogunkkal az az választhatunk ismét. Ennek megfelelően több politikai formáció is már most élénk érdeklődést és igen magas aktivitást mutat reménybeli választói részére. Békésen sincs ez más kép. Az elégedetlenek köréből gombamód nőnek az újabb és újabb politikai formációk. Most épp arról hallani, hogy a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör egyes képviselői önállósulnak, és újabb formációban képzelik el jövőjüket.



















Hirdetés

Pedig nem is olyan rég a 2006 - os helyhatósági választáson a fölényesen nyerő Fidesz tudta csak legyőzni az akkori MSZP helyi csoportját (Tudni kell, hogy közel 12 évig vezette az akkori MSZP Békés városát). A választást fölényesen nyerő Fidesznek köszönhetően, minden korábbinál erősebb társadalmi összefogás, és a civil szervezetek támogatása mellett, Békés végre a fejlődés útjára léphetett. Mindez a Fidesz kormány intézkedései, és a helyi képviselőink hatékony munkájának köszönhetően. Ezt követően páran úgy gondolták jobb saját politikai csatateret létrehozni. 2010-ben ezen megkezdett munka folytatásához már a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör képviselőiként kérték Békés lakosságát, hogy bizalmukkal támogassák, terveik megvalósításában a frissen alakult Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kört az őszi önkormányzati választásokon. Majd 2014-ben már jól bevállalt receptként írták történelmüket. Az október 12-i helyhatósági választáson Izsó Gábor független jelölt lett (maradt) a polgármester. Izsó a szavazatok 59,93%-át kapta, ez összesen 3920 voksot jelent. Második Rácz Attila, a Fidesz jelöltje lett 1711 szavazattal (26,16%). A további három jelölt közel azonos számú szavazatot szerzett. Sorrendben: 3. Mészáros Sándor (NÖBLE) 312, 4. Szalai László (MSZP) 309, 5. Földesi Mihály László (Jobbik) 289 szavazattal. 

A Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör tagjai 
 - Forrás: google internet

A 16523 választásra jogosult békési választópolgár közül 6673 vett részt a szavazáson, ami 40,4 %-os aktivitást jelent. 2010-ben többen mentek el szavazni, akkor 43,4 %-os volt a részvétel. Látványosan egyre kevesebb embert érint ez a politika.

Az egyéni képviselőjelöltek közül a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör jelöltjei nyolcból hat választókerületben diadalmaskodtak - riválisokkal szemben. Itt is olvadni látszik a korábban megszerzett előny.

Az évek múltával más szemmel gondolok vissza a választásokra. Az indulatokra, és vele a sok szemét, és lejárató, fenyegető kampányokra. Reményeim szerint mindez visszahull azokra, akik felkavarták Békés nyugodt közéletének állóvizét.

A Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör nevű politikai tömörülésnek szembesülni kell majd a valósággal: az egész várost, sőt a töredékét sem tudta megfélemlíteni vagy a maga oldalára állítania a Polgári Kört méltatlanul képviselő helyi vezetésnek. Utólag már mindenki tudhatja: hibát hibára halmoztak. Ugyanakkor a Fideszhez is  kevés közük van, hisz a régi lojális párttagokat fúrták, söpörték félre hogy helyi vezetők lehessenek úgy, hogy Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kört alapítottak, ezzel bizonyítva, hogy nem lojálisak hisz az állítólagos pártjukkal is szembeszálltak ellenük indultak. Bár mentségül magyarázzák a 2010-es választás kétharmados győzelme után rögtön narancssárga mezt öltöttek magukra.

Későbbiekben keressük majd a választ arra is többek közt, hogy miért „csak” két évig 2006-2008-.ig volt fontos a cigányság. Ekkor ugyanis roma tanácsnok volt (Mucsi András képviselő személyében), roma koordinációs tanácsot pedig, maga a polgármester kezdeményezésére állítottak fel. Kisebbségi lapot terjesztettek, majd érthetetlen módon szüntették tüntették el. A miértekkel és a munkásságukkal a következő cikkünkben foglalkozunk, interjú alanyunk az a Lakatos Gyula lesz ki korábban a Békési Újság Roma Oldalt és a Békési romák weblapját is szerkesztette . Korábban Budapesten szerzett újságírói végzettséget Ma pedig szintén a Magyar Film és Média Intézet hallgatója  immár Mozgókép és Fim gyártás szakon.

J.S.












Hirdetés