2018. május 13., vasárnap

Meghalt Choli Daróczi József

Choli Daróczi József cigány író, költő,
műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró
Életének 79. évében meghalt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró, írj a RomNet a család közlése nyomán. A közlemény szerint a magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja szombat délután vesztette életét.



















Hirdetés



A közlemény szerint Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család a későbbiekben tudatja.


Bár a család Romániából származik, Choli Daróczi József a Hajdú-Bihar megyei Bedőn született 1939. május 26-án. Az első két általános iskolai osztályt még román nyelvű iskolában járta, majd 1948-tól magyar nyelvű osztályba került.


Amikor az 56-os forradalom kitört, a Tatabányai Bányászati Trösztben dolgozott. Az egyik bányásztársával Szombathely mellett kísérelték meg nyugatra szökni, ám a társa aknára lépett, Cholit pedig elkapták, 10 hónap börtönbüntetést kapott. A politikai foglyok közé rakták, Antall Józseffel került egy cellába.


Choli Daróczi József, Daróczi Dávid volt kormányszóvivő édesapja, a tragikus hirtelenséggel elhunyt fia emlékére tartott virrasztáson az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) VII. kerületi Dohány utcai székházában, 2010. április 13-án.   Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI



A hatvanas évek elején a családja felköltözött Budapestre, ő a szabadulása után követte őket, segédmunkás lett a Csepel Vas- és Fémművekben. "Ez az időszak volt élete egyik sorsfordítója. A munkahelyén olyan közegbe került, ahol a tudás, a tudomány értéknek számított. (...) Ezek hatására egyre kínosabbá vált számára az alacsony iskolázottsága" – írja a RomNet.


Képezni kezdte magát, főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972–1975 között. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a MÚOSZ-nak, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapokat. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.


Első önálló szerkesztésű kötete 1979-ben jelent meg Uzhe Jilesa, Tiszta szívvel címmel, majd a Fekete korall, ami cigány költők antológiáját tartalmazza. Elsőként fordította le a Biblia Újszövetségi részét cigány nyelvre.


1987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett; a rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is, írja az MTI. A zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba. Fia Daróczi Dávid, lánya Daróczi Anna, unokatestvére Daróczi Ágnes.
Forrás: index











Hirdetés