2019. február 20., szerda

Neónáci eszméket valók vonultak újabb roma telepre

Száva Vince ÉKE egyesület országos elnöke
Fotó-internet
2019.02.18. Neonáci eszméket való gárdisták vonultak be Fót-városába a romák által lakott város részbe, a helyi roma közösség megfélemlítése érdekében. Ennek tükrében kelt útra Száva Vince a Magyar Nemzeti – Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület országos elnöke.















Hirdetés


Az információk szerint úgy 60-70 fős lehet az a csoport kik Fóton a roma telepre érkeztek. Száva Vince a szervezet elnöke elmondta, hogy a Fóti roma telepre hívatlanul megjelent embereket nem tartja igaz magyarnak, véleménye szerint ugyanis egy igaz magyar nem gyűlölködik. Az ÉKE Jogvédő egyesület törvényes kereteken belül kíván csak úgy mint korábban Fotón eljárni a roma emberek védelmében. A szervezet elnöke emlékezettet, hogy nem szabad megtörténnie hasonló cselekményeknek mint a 2008-as évben történtek.
Az akkori vád szerint a négy férfi 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben ők a felgyújtott házukból menekültek. Kislétán egy 13 éves lányát egyedül nevelő asszonyt végeztek ki sörétes puskával éjjel az otthonában, álmában. Életveszélyesen meglőtt kislánya testébe másfél száz sörétszem fúródott. Három vádlottat tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre, egyet 13 év fegyházra ítélt a bíróság. (a szerző)






Többen írtak nekünk, hogy hol vannak ilyenkor más szervezetek mint például a Lungo Drom név szerint Farkas Flórián, vagy akár a helyi roma kisebbségi vezetők, elnökök. Az emberek többsége szerint itt kéne védeni a Fóti roma közösség érdekeit. Ez a cselekvési forma is hűen tükrözi az államilag támogatott cigány szervezetek, kisebbségi önkormányzatok működési állapotát.

Száva Vince elnök úrtól megtudtuk többek közt, hogy Az ÉKE egyesület 2004- óta saját erejéből, és az emberek által felajánlott közösségi munkákból, állami támogatás nélkül működik. Az egyesület tevékenységét több további társszervezet is támogatja, valamint adományozó vállalkozások is segít a szervezet munkáját.
Az ÉKE Egyesület az elmúlt években több száz tonna ruhát osztott szét. Nyolcvankét rászoruló család otthonát bútorozta be használt bútorokkal. Negyvenöt tonna élelmiszert adott a nélkülöző családoknak. Nem utolsó sorban pénzben kifejezhetetlen az jogi, és lelki segélyszolgálat, melyet nap, mint nap nyújt az egyesülethez fordulók részére.
Az egyesület elnöke megígérte később tájékoztat bennünket az események további alakulásáról. 
J.S.




Hirdetés