2020. január 18., szombat

Fegyverszünet: meddig marad fenn az újabb látszat béke

Az ÖRÖ képviselői
Fotó:- internet
Továbbra is zavaros viszonyok uralkodnak az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ), s bár a legutóbbi, január 13-i ülésén a testület többségét adó szervezetek ismét békét kötöttek, az ellentétek nem csitulnak – értesült lapunk














Hirdetés


Miután egymás torkának estek a roma szervezetek az Országos Roma Önkormányzatban, a testület minapi ülésén pozícióosztással ünnepelték a kibékülést. Úgy tudjuk azonban, könnyen lehet, hogy a fegyverszünet csupán időleges a Lungo Drommal szemben összefogó hármas szövetségben.

Megírtuk: a tavaly október 13-i nemzetiségi választás nyomán elveszítette többségét a Fidesz-szövetséges Lungo Drom, a negyvenhét fős testületben csupán húsz képviselői helyet szereztek meg. A velük szemben létrejött hármas szövetség azonban korántsem egységes. Az egymással korábban is sokat vitázó, főellenségnek a Lungo Drom listavezetőjét, Farkas Flóriánt kikiáltó konglomerátum tagja a balos Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM), a Phra­lipe és a magát jobb oldalinak való Fiatal Romák Országos Szövetsége, azaz a Firosz. Bár az önkormányzat elnökét az utóbbi szervezet adta Agócs János személyé­ben, viszont jóval fajsúlyosabbnak látszik az RPM által delegált, börtönviselt Dancs Mihály elnökhelyettes személye.


Továbbra is zavaros viszonyok uralkodnak az Országos Roma Önkormányzatban
Fotó: - romnet


 Dancs még decemberben jelentette be, felmondja a „szövetséget” a másik két csoporttal, és a Firosz ellenzékeként folytatják, ami azt sejtette, hogy a Lungo Drom és az RPM veszi át a vezetést. Ennek lehetőségét Dancs nem is zárta ki egy- egy nyilatkozatával. Ráadásul súlyos kijelentéseket tett partnereire, mondván, meg akarja akadályozni a cigány önkormányzat pénzének szétlopását.
A januári ORÖ - közgyűlésre jelentősen megváltozott a helyzet, az elnök és rebellis helyettese ismét egymásra talált, beszámolók szerint így Dancs több megbízatást is kap majd vezetőként.
További adalék, hogy az ORÖ-ben egyesek azt beszélik, Agócs János egyik tanácsadója a szintén börtönviselt Kolompár Orbán, ám ezt az ORÖ 2010 előtti elnöke Kolompár Orbán tagadja.

L.Gy.






Hirdetés