2023. október 6., péntek

Dobozon megemlékeztek a hősökről

Sztojka Attila Kormánybiztos
 Minden évben október 6-án fejet kell hajtani   mindazok   előtt,     akik   életüket áldozták a   magyar szabadságért   származástól   függetlenül.   Doboz nagyközségben   ünnepélyes keretek közt       emlékeztek meg a   Hősökről.















Hirdetés



Dobozon immár hagyományként október hatodikán került sor a meggyilkolt roma áldozatok, valamint az Aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésre. Az igen szép számban megjelent megemlékezők a Dobozi temetőben gyülekeztek ahol köszöntöt mondott Zsigmond Károly a Dobozi általános iskola igazgatója, a Cikösz Békés Vármegye Koordinátora. Beszédükben megemlékeztek még Sztojka Attila Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztos, a Cikösz elnöke. Valamint Dr. Kovács József Országgyűlési képviselő mellet Kovács Árpád Református lelkész is.

Dobozon megemlékeztek a hősökről 



Maga a megemlékezés mind ezek után a Dobozi általános iskolában egy koszorúzással folytatódót. Ahol Köves Mihály Doboz Nagyközség Polgármestere köszöntötte a koszorúzáson résztvevőket. A megemlékezésen felidézték a 173 ével ezelőtti dicstelen, szomorú nap eseményeit. A beszédek az is kihangsúlyozták, hogy forduljon bárhogyan is a történelem kereke, érje bármilyen csapás nemzetünket, kivégezhetik akár hőseinket is: a magyar nép ragaszkodik szabadságához, lelkét megtörni nem lehet. Rámutatva az Aradon kivégzett tábornoknak még a kivégzése előtti órákban is Isten, a magyar nép és a magyar haza szolgálata járt a fejükben. Haláluk örök időkre emlékeztet minket arra, hogy minden évben október 6-án fejet kell hajtani mindazok előtt, akik életüket áldozták a magyar szabadságért. Az elhangoztak után, az iskola és Doboz nagyközség nevében többen elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait a tanintézmény udvarán kialakított emlékhelynél.

A meghívott vendégsereg ezt követően a Dobozi csárdában folytatták a megemlékezést, ahol immár egy ízletes ebéd és kötetlen beszélgetések mellett Sztojka Attila Kormánybiztos vezetésével gondolatokat fogalmaztak meg a Roma Nemzeti Önkormányzatok munkájáról. Végezetül Szóba került a Cikösz mint lehetséges alternatíva a cigányság előre lépésének érdekében.

Lakatos Gyula















Fotók a rendezvényről