2012. október 3., szerda

Egységben az erő...


Lakatos Gyula
Az utóbbi időben pattanásig feszültek a társadalom külső és belső ellentmondásai, amelyek a
választásokban csúcsosodtak ki. A politikai csatározások családokat, barátokat szakítottak, szakíthatnak szét, sajnos szinte mindenkit megérintett az egészségtelen voksolási verseny. A cigány szervezetek jelenleg elég lázas, kicsit beteges állapotban vannak, aminek elhúzódása késleltetheti a gondok megoldását.
A személyes vádaskodások csak nehezítik az erősen
megosztott cigány társadalmon belüli problémák megoldását. Ezzel minden józanul gondolkodó roma vezetőnek tisztában kell lennie. Nem is várható el, hogy a több mint 200 roma civil szervezet vezetői és a cigány kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületeinek tagjai minden kérdésben azonosan gondolkodjanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a roma vezetők egymást ellenségnek, vagy olyan ellenfélnek tekintsék és úgy is kezeljék, hogy annak az egész roma társadalom lássa kárát. Attól, hogy (esetleg) megpróbálják a romákat szembeállítani egymással, még nem kell feltétlenül egymásnak esniük, egymásra acsarkodniuk. Ha a társadalom lázas állapotából kigyógyul, még mindig lesz elég saját gond, amelyet a belső kohézióból fakadóan a cigányságnak kell megoldania. Legfőbb belső ellentmondás a cigányság megosztottsága. Ezen kell minden csoportnak felül emelkednie, segíteni a roma társadalom egységtörekvéseit. Óriási felelősség hárul tehát a roma társadalomra s benne  a roma vezetőkre. Kérdés: Kik jelöltetik magukat?
Vajon rátermett, felkészült romák kerülnek-e  az önkormányzatokba? Meg lesz-e bennük az a bölcsesség, amellyel a legjobban szolgálhatják a cigányság ügyét? Adam Smith híres angol közgazdász vallja: „A becsületesség a legjobb politika.” S a becsületesség testvére a
szerénység, a józan ítélőképesség, vagyis annak megítélése ki menynyit ér. Ki az tehát, aki alkalmas a vezetésre, kinek van olyan pozitív kisugárzása, amelyet elfogad a cigány és nem cigány társadalom egyaránt. Nyomatékosan hangsúlyozni kell: a cigányság nem ellenzéki, nem kormánypárti, hanem roma párti! Felül kell emelkedni minden cigánypolitikusnak a pártügyek felett. Csak így szolgálhatja ugyanis igazán az egész cigányságot, és nem csupán annak egy részét (rokonok,testvérek).                                 
Lakatos Gyula