2012. november 6., kedd

Akarjunk tenni másokért


Szilágyi Róbert
Újabb állomásra érkezett a Cigánymisszió által felkarolt Közéleti Klub Békésen.
A zenés est jól illeszkedett a rendező szervezettek fő üzenetéhez, melyben a szeretett az egymás elfogadása és megértése, akarjunk tenni másokért egy közös beszélgetés mellett.














Szilágyi Róbert a Közéleti Klub újabb vendége volt ki maga többdiplomás roma, és ebben mintát ad társainak. A pünkösdi teológián lelkészi végzettséget szerzett, továbbá pszichiátriai gondozó és mentálhigiénés segítő képesítései is jelzik szociális érzékenységét. Feladata, hogy gitárral hirdesse Isten igéjét. Zenekarban ugyan már nem zenél, de az éneklést és gitározást a bizonyságtétel eszközének tekinti, mellyel hatékonyabban hirdetheti az Úr igéjét.


Szilágyi Róbert zenésztársa ezen az estén Nagy János és Antóni Pál volt. Fotó: Szegfű Katalin.



A fiatal énekes-zenész a 


mindennapokban a cigányok közötti missziós munkát folytat. A Közéleti Klub újabb rendezvény érdekessége volt, hogy a zeneszámokat interaktív beszélgetések szakították meg, melyeknek során Szilágyi Róbert beszélt neveltetéséről, tanulmányairól, cigány identitásáról. A békési születésű fiatalember kisgyerekként kapcsolódott a békési pünkösdi közösséghez, és korán elhatározta, hogy Istent fogja szolgálni. Zenei ébredése a gimnáziumban eltöltött évekre viszi vissza emlékezéseit, kezdetben az iskolai kórusban énekelt, majd hangszeres tanulmányokat folytatott: gitárja ma is elmaradhatatlan eszköze. Több zenei formáció is köthető a fiatal zenészhez: Így a Magyar Continental Singers-szel, továbbá az Electric Gospel Club, a Roma Drom és az Amigos Latinos.


- A tanulás nekünk, cigányoknak különösen fontos, mert kitágítja az értelmünket, a világ jobb megismerését, és a tapasztalatom szerint önmagam jobb megismerését is elősegíti – vallotta jelentős létszámú hallgatósága előtt a Verseny utcai Reményhír Házban a lelkész és zenész, akinek az a célja, hogy a cigányság hitre jusson, ezáltal gondolkodásában gyökeres változás következzen be. Szilágyi Róbert szerint meg kel ismernünk egymást, elkel fogadnunk a más kultúrákat, hisz véleménye szerint így leszünk mi is színesebb társadalom A rendezvény társszervezője a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Lungo Drom békési szervezete és a Reményhír Alapítvány volt. A Közéleti Klub sorozata a jövőben folytatódik.   
L.Gy.