2013. május 27., hétfő

Büntethető lesz az iszákos férj is

Büntethető lesz az iszákos férj
Hosszú viták után valószínűleg nyugvópontra ér a családon belüli erőszak büntethetőségéről szóló vita, és második olvasatban már nem csak a fizikai erőszakot, hanem a családtagok megalázását és a kosztpénz elköltését is üldözhetné a hatóság. Módosító indítvánnyal csempészik a büntető salátatörvénybe az internetcenzúra lehetőségét. Jön az újfajta segélyezés és az e-útdíj, és várhatóan megszavazza a parlament az egyházügyi törvény módosítását is.


 
www.bekesiujsag.hu

A jelek szerint a Jobbik egyáltalán nem bízik a kormányban. Hiába jelentette be ugyanis Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, hogy több mint száz egykori III/III-as ügynöktől vonják meg a nyugdíjpótlékot, hétfőn ismét – immár 54. alkalommal – megpróbálja napirendre vetetni saját javaslatát a kommunista nyugdíjakról. Mivel a kormánypártiak eddig mindig leszavazták, valószínűtlen, hogy a háromnaposra tervezett ülésen ez lenne a 49. napirendi pont.


Alkoholista férjek, internetes bűnözők

Büntethető lesz
Sok egyéb mellett hétfőn szavaznak képviselők a büntető-salátatörvényhez benyújtott módosító indítványokról is. Ezek közt van a fideszes Czunyiné Bertalan Judit és Talabér Márta kormány által is támogatott javaslata, amely átírná a családon belüli erőszak büntetésére kitalált paragrafust. A képviselőnők még a bűncselekmény nevét is megváltoztatnák, „hozzátartozó bántalmazása” helyett „háztartáson belüli erőszak” lenne a tényállás neve. Az indoklás szerint ugyanis az új elnevezés jobban megfelel a nemzetközi gyakorlatba használt angol „domestic violence” kifejezésnek, másrészt a tartalma is kibővült.
Az eredeti javaslat szerint az követte volna el a „hozzátartozó bántalmazását”, aki házastársa, élettársa, vele egy lakásban élő hozzátartozója, vagy éppen korábbi élettársa ellen „rendszeresen követ el” testi sértést, tettleges becsületsértést, személyi szabadság megsértését vagy kényszerítést. A két képviselőnő javaslata szerint viszont „háztartáson belüli erőszak” lenne, ha valaki rendszeresen „az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít”, de az is, ha „anyagi javakat von el”, amivel „súlyos nélkülözésnek teszi ki” a sértettet – vagyis például elissza a család jövedelmét.
Változik a csomag másik fontos eleme, az úgynevezett Kurucinfó-törvény is. Az eredeti javaslatban még csak az szerepelt, hogy blokkolni lehet az olyan, bíróság által jogsértőnek minősített internetes tartalmak magyarországi elérését, amelyeket külföldi szerverekről szolgáltatnak. Az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosító indítvány viszont becsempészi a javaslatba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi tervezetét, ami egyebek mellett azt is lehetővé teszi, hogy már a nyomozás során letiltsanak bizonyos tartalmakat. Mint korábban arról beszámoltunk, ez az eszköz a cenzúra eszközévé is  válhat a túlbuzgó hatóságok kezében.

Jön az egységes segély

Élelmiszer segély osztás
Várhatóan elfogadják hétfőn az úgynevezett önkormányzati segélyről szóló törvényt is, amelynek lényege, hogy – az indoklás szerint az átláthatóság növelése és az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – összevonják a jelenlegi átmeneti segélyt, a temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. Az egységes önkormányzati segélyről a helyi képviselő-testületeknek kell majd rendelteket alkotniuk, a törvénymódosítás csak a kereteket szabja meg.
A segély megállapításánál figyelembe kell majd venni a család egy főre jutó jövedelmét, vagyis lesz egy határt, ami fölött nem jár segély. A javaslat szerint ez a limit nem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum (28 500 forint) 130 százaléka, vagyis 37 050 forint. Ez alatt mindenképpen adni kell segélyt, de az összeg, illetve az egyéb feltételek meghatározása már a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik. A segély akár természetben (például Erzsébet-utalvány vagy tűzifa) is adható.

www.bekesiujsag.hu
A törvénymódosítás érdekessége, hogy a segélyt bizonyos esetekben nem is kell kérni, az iskola vagy a gyámhatóság jelzésére az önkormányzat hivatalból is megállapíthatja. Budapesten a hajléktalanok számára a fővárosi önkormányzatnak kell biztosítania a segélyt, hacsak meg nem állapodik a kerületekkel. Mivel az ilyen megállapodás valószínűtlen, a törvény rögzíti, hogy ennek költségeihez a szociálpolitikáért felelős miniszternek is hozzá kell járulnia egy évente külön megállapodásban rögzített összeggel.

Forrás: hvg

www.bekesiromak.blogspot.hu