2013. május 30., csütörtök

Szemléletváltás a kevermesi gyülekezetben

Antóni Ernő és Varga Mihály az 
MPE OCM munkatársai. 
Fotó: Lakatos Gyula
Varga Mihály és Antóni Ernő, a MPE Országos Cigánymisszió munkatársai a megye több területén is szolgálnak. Nap mint nap jelen vannak Doboz, Elek, Kétegyháza, Lökösháza, Újkígyós, Kötegyán, Dombegyháza, Kunágota és Kevermes településén. Családokat látogatnak, segítséget nyújtanak és Isten Igéjét viszik el az adott településen élő családok otthonaiba.










Kevermesen a gyülekezet tagjai a közelmúltban önellátásba kezdtek a gyülekezet ingatlanjához tartozó földterületen.  Fotó: Lakatos Gyula

Sok évvel ezelőtt Surman László, az MPE OCM munkatársa személyesen kezdte el szervezni az itteni gyülekezettet  Vagyis ő rakta le a Kevermesi gyülekezet alapkövét – mesélte a két vezető.

Hirdetés
Mint elmondták, 2009-ben kezdtek el átjárni Kevermesre a Túró családhoz, kezdetben 6-7 fő rendszeres részvételével szolgáltak. Majd később házi csoporttá alakultak, mivel egyre többen szomjazták Isten Igéjét. Volt, hogy szabadtéren is evangelizáltak. Más napokon a helyi kulturális központ vagy mozi épület adott helyet az imaalkalmaknak. Tavaly tudott a MPE Országos Cigány missziója közösségi házat vásárolni az akkor már közel 40-50 főt számláló gyülekezet számára.

A már Szabolcs megyében mükődő  földprogramot a kevermesi gyülekezet tagjai is átvették.  Fotó: Lakatos Gyula
Hirdetés
Varga Mihály gyülekezetvezető elmondta, hogy az ingatlan már évek óta lakatlan volt. A munkálatokat a cigány misszió munkatársai végezték, a szakmunkát az ingatlanon szakemberek végezték tisztességes bérezés ellenében.
Felújításában persze a helyi közösség tagjai is kivették a részüket, ami jól összekovácsolta a társaságot vélhetően jobban meg is becsülik a saját kezük munkájával felújított épületet.


Surman László
a Földprogram koordinátora 

Fotó: Szegfű Katalin
 - Az ötlet a Szabolcs megyében már elindított Földprogramjához köthető – Az ingatlant már eredetileg úgy kerestem, hogy nagy kertel rendelkezzen, azért, hogy Békés megyébe adoptáljam a már Szabolcs megyében általam elindított földprogramot, előre gondolkodtam, további tervként vetettem fel az apró jószág tartását is, többek közt. Mesélte lapunknak Surman László a Földprogram ötletgazdája.

A Biblia is azt tanítja, hogy minden magból élet keletkezik, ezt láthatják mindazok, akik megművelik földterületüket.

- Lakatos Károly, a Kevermesi gyülekezet tagja lapunknak úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a magyar és a cigány társadalom között nem szemléletbeli, hanem szociális árok húzódik. Bizony már harmadik generációs munkanélküliségről beszélhetünk. Vannak, akik nemhogy szüleiket, de nagyszüleiket se látták soha dolgozni, munkába indulni. Ebből a helyzetből, a szegénységből nagyon nehéz kitörni, ezért kellenek, akik megmutatják, mit kell tenni. Kellett ehhez a már Szabolcsban gyakorlati szinten működő, és ide a Kevermesre adoptált Földprogramja nyilatkozta a Kevermesi gyülekezet részéről Lakatos Károly helyi lakos.

Hirdetés
- A megoldás tehát egyszerű: együtt kell dolgoznunk a boldogulásunkért, a gyülekezetünkért, egymásért, de azért is, hogy a gyermekeinknek egészséges jövőképük legyen a munka világáról, melynek reményünk szerint egykor majd tagjai lesznek ők is.
Lakatos Gyula

Hirdetés