2013. december 4., szerda

Jó ha tisztában vagy vele!

Jó ha tisztában vagy vele! Mielőtt szavazol.
Mint bizonyára tudja, az országgyűlési képviselők választásáról szóló, a 2011 decemberében elfogadott 2011. évi CCIII. törvény rendelkezése értelmében a magyarországi nemzetiségek önálló képviselőjelölteket indíthatnak a 2014-es országgyűlési választásokon.










Hirdetés: bilzol@gmail.com

Mint bizonyára tudja, az országgyűlési képviselők választásáról szóló, a 2011 decemberében elfogadott 2011. évi CCIII. törvény rendelkezése értelmében a magyarországi nemzetiségek önálló képviselőjelölteket indíthatnak a 2014-es országgyűlési választásokon, de csak abban az esetben, ha közösségük tagjai a nemzetiségként választói névjegyzékbe vetetik magukat. A hatályos rendelkezés alapján viszont a regisztrált nemzetiségi állampolgárok nem szavazhatnak pártlistára, csak az Országos Önkormányzatuk által felállított listára, illetve egyéni jelöltekre.




Te döntesz, hogy hogy döntesz!
A törvényi szabályozás alapján a nemzetiségi képviseletet 20-25 ezer fős nemzetiségi listás szavazattal lehet elérni, és ezt elméletileg is csak a legnagyobb 2-3 nemzetiség tudja teljesíteni. Emiatt a kisebbségek döntő hányada legfeljebb egy szavazat nélküli szószólót, vagyis díszképviseletet küldhet a parlamentbe. Meggyőződésem, hogy egy jogkörök nélküli szószóló nem teremti meg a nemzetiségek valós parlamenti képviseletét, és nem tesz eleget az immár 20 évvel ezelőtt megszületett alapjogi rendelkezésnek. Magyarország Alaptörvénye a Nemzeti hitvallásban is kinyilvánítja: a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, éppen ezért úgy véljem, nem csak alkotmányos jogunk, hanem kötelességünk is beleszólni Magyarország politikai életébe, ezzel is alakítva saját sorsunkat és jövőnket, formálva a magyar demokráciát, hazánk jövőjét. Úgy véljem, a nemzetiségi választójogi törvény jelenlegi, hatályos szabályozása megvonja ezt a lehetőséget és alkotmányos jogot a Magyarországon élő 13 nemzetiségi közösség tagjaitól. Azzal, ha identitásunkat választjuk, lemondani kényszerülünk szavazati jogunkról, és elveszítjük annak lehetőségét, hogy beleszólhassunk a következő parlament és kormány összetételébe, vagyis az ország sorsába. 


Hirdetés

A 2014. évben tartandó országgyűlési választásokhoz kapcsolódó nemzetiségi regisztrációval összefüggésben 36 roma nemzetiségi társadalmi szervezet és az Országos Örmény Önkormányzat egyaránt súlyos erkölcsi, és alkotmányossági, illetve egyéb jogszabályi aggályokat lát, ezért ezzel kapcsolatban a kormányzat és a választópolgárok felé már korábban megfogalmazta kifogásait, és kampányt indított a regisztráció ellen.
Lakatos Gyula



Hirdetés
Hirdetés

Nincsenek megjegyzések: