2014. március 3., hétfő

A család fontosságát hangsúlyozták a generációk fórumán

Egymás kölcsönös elfogadását hangsúlyozták,
Ásós Petra,Ásós Géza, és Antóni Gyula

Fotó: - D. Nagy Nóra




Két cigány család három tagjának részvételével tartották meg az úgynevezett Generációk Fórumát nemrégiben a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója szervezésében.













Hirdetés

A pályázati forrásból megvalósult eseményen Patkás Rita kérdezte értékrendről, hasonlóságról és különbözőségekről Antóni Gyula 64 éves nyugdíjast, Ásós Géza 35 éves vállalkozót és Ásós Petra 14 éves tanulót. Gyula bácsi kifejtette, hogy büszke cigány származására. Ő is, mint kortársai közül sokan igen szegény sorban nevelkedett. Nagy családban, de nagy szeretetben éltek. Fontosnak tartotta a tanulást, így 18 évesen mezőgazdasági technikumon szerzett bizonyítványt. Feleségével, Julikával négy gyermekük született. Gyula bácsi később a cigány közéletben is szerepet vállalt. Mint cigány értelmiségi dolgozott közéleti vezetőként, nevéhez is köthető a Rózsa Tűz hagyományőrző cigány együttes megalakítása és vezetése.
Ásós Géza, a harmincas évei közepén járó vállalkozó három gyermek boldog apukája, akinek – szavai szerint – legfontosabb feladata, hogy gyermekei mindennapjaiban biztonságot és kiszámíthatóságot teremtsen. De vállalkozóként azt is szem előtt tartja, hogy minél több cigány származású munkavállalót tudjon foglalkoztatni, így életkörülményükön javítani.

A pályázati forrásból megvalósult eseményen Patkás Rita kérdezte értékrendről, hasonlóságról és különbözőségekről Ásós Petrát, Ásós Gézát, és Antóni Gyulát.
Fotó: - D. Nagy Nóra

Az est harmadik vendége Ásós Géza legnagyobb gyermeke, Petra volt. A kislány a Reményhír Intézmény nyolcadikos tanulója, aki nagyon tudatosan készül a jövőre, hiszen szüleitől is ezt látta. Azt is érzékei, hogy mennyivel kell többet teljesítenie a cigány származású embereknek, hogy elfogadják őket.
A fórum során még szóba került a szegénység csapdája, és a kitörési lehetőségek. Egymás kölcsönös elfogadását hangsúlyozták, valamint nagy hangsúllyal említették a család fontosságát. Egy gyerek számára a szülői házból kapott példa életszólóan meghatározó.
A Generációk Fóruma a „Remény-Híd Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása” című projekt keretében valósult meg Békés Város Önkormányzata, a Reményhír Alapítvány, és a Türr István Képző és Kutató Intézet támogatásával.
Lakatos Gyula











Fotó: - D. Nagy Nóra

Hirdetés