2014. március 3., hétfő

Megnyílt a Csillagpont Békésen

A Csillag Szolgáltatópont átadó 
ünnepségére a napokban került sor. 
Fotó: - Lakatos Gyula
A „Remény-Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása elnevezésű projekt keretében felújították a Soványhát utca 11. szám alatti korábbi cigány közösségi házat. A Csillag Szolgáltatópont átadó ünnepségére a napokban került sor. A fotón Izsó Gábor városunk polgármestere és Durkó Albert az MPE OCM misszió vezetője látható.








Hirdetés


A „Reményh-Híd” nevet viselő projekt megvalósítóinak a célja, hogy a híd szerepét töltsék be a kisebbségi és a többségi társadalom között. A több mint 146 millió forintos Európai Uniós támogatású, 27 hónapon át tartó projekt szociális, egészségügyi, oktatási, képzési és foglalkoztatási jellegű programok megvalósítását célozza cigány és nem cigány, hátrányos és nem hátrányos helyzetű személyeknek, szakemberek és önkéntesek bevonásával. A programok egyik legfontosabb megvalósulási helyszíne a Csillagpont, melynek átadására ezen a február 21-i rendezvényen került sor.

A képen dr. Buri Edina az ORÖ szakmai vezetője, Izsó Gábor Békés város polgármestere, Durkó Albert az MPE OCM vezetője és Beszédes Nimród Attiláné a Türr István Képző és Kutató Intézet békéscsabai igazgatóságának igazgatónője látható.
Fotó: - Lakatos Gyula

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével az Országos Roma Önkormányzat szakmai vezetője, dr. Buri Edina, aki üdvözölte a békési felzárkózást támogató pályázati kezdeményezést, és aktív részvételre, a szolgáltatások igénybevételére bátorította a békési romákat.
Városunk polgámestere, Izsó Gábor ünnepi beszédében reményének adott hangot, hogy a projekt során szerveződő oktatási, kulturális, egészségügyi és közösségi programok színes kavalkádja ide vonzza majd a békési romákat.
- Istentől kaptunk elhívást a hátrányos csoportok segítésére, és minden rendelkezésünkre álló eszközt megragadunk e célunk érdekében – emelte ki Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió misszióvezetője, a Remény-Híd projekt szakmai megvalósítója. Később hozzátette még, hogy hite szerint a jövő - úgy a gazdaságban, mint a társadalomban - a cigányságban van.
A projekt társpartnerének, a Türr István Képző és Kutató Intézet békéscsabai igazgatóságának igazgatónője, Beszédes Nimród Attiláné példaértékűnek és követendőnek értékelte a békési telep-program célkitűzéseit, és azon belül a Csillagpont megnyitását. A ház az ismeretek átadásának terepe lesz majd – fogalmazott -, és így a kitörést szolgálja.
Az ünnepélyes szalagátvágás után a házigazdák a megújult épület megtekintésére invitálták a résztvevőket, bemutatva a helyiségeket, amelyek február 24-től higiéniai, tájékozódási, szabadidős és sok más hasznos, minden esetben ingyenes szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket.
Lakatos Gyula











Fotók: - Lakatos Gyula