2014. április 17., csütörtök

Romák világnapja a Reményhírben

Romák világnapja a Reményhírben
Fotó: Lakatos Gyula
A Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskola Intézményegységének tanulói és pedagógusai 2014. április 8-án az iskola udvarán egy rövid ünnepséggel emlékeztek meg a Romák Világnapjáról. A megemlékezésen részt vett a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Balog Krisztián is.









Hirdetés

Április 8-án országszerte megemlékezést tartottak a Roma Kultúra Világnapja alkalmából.
A békési Reményhír Intézmény megemlékezésén tudhattuk meg, hogy 1971-ben tartották meg a cigányok első világkongresszusát Angliában. Itt Európa, Afrika és Amerika számos országának szervezetei képviseltették magukat, és döntötték el - többek közt - az ott jelenlevő, különböző cigány népcsoportokhoz tartózó küldöttek egyhangúlag, hogy a világ összes cigány népcsoportjának, cigány származású emberének közös hivatalos elnevezése ettől kezdve a rom (ember) többes számú alakja, azaz roma szó lett. Ma már a nemzetiségi önkormányzatok is ezt használják.

Április 8-án országszerte megemlékezést tartottak a Roma Kultúra Világnapja alkalmából, halhattuk az iskolai rendezvényen Kocsorné Csató Éva népismeret oktatótól. - Fotó: Lakatos Gyula

1971-es első Roma Világkongresszus fontos mérföldköve lett a határok felett álló közös cigány nemzetek fejlődésének. A kongresszuson zászlót és himnuszt is választottak. Itt ismerték el első ízben a cigány nyelvet. Majd megkezdték az egységes nyelv kialakítását, mely a mai napig is tart, - halhattuk az iskolai rendezvényen Kocsorné Csató Éva népismeret oktatótól.
Lakatos Gyula





Romák világnapja a Reményhírben - Fotó: Lakatos Gyula

Hirdetés