2014. június 4., szerda

Rekord alacsony részvétel a választáson

Rekord alacsony részvétel a választáson.
Táncsics utca
Békésen - ahogyan az ország egészében - fölényesen nyert a Fidesz-KDNP a május 25-i Európai Parlamenti választáson. Cikkünkben a város cigányság által legsűrűbben lakott két körzetének választási eredményeit foglaljuk össze.















Hirdetés

A május 25-i Európai Parlamenti választáson a leadott szavazatok több mint a 63 százalékát a Fidesz-KDNP kapta a békési szavazóktól. A második legtámogatottabb erő nálunk is a Jobbik lett. Harmadik - nem egészen nyolc százalékkal - az MSZP. A szocialistákhoz hasonlóan a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és az LMP is jócskán az országos átlag alatt teljesített a városunkban. Békésen kevesebb, mint minden negyedik szavazópolgár élt választójogával, összesen 4004 személy ment el hogy kinyilvánítsa a véleményét.
Lapunk a Békési Újság segítségével utánajárt a meglehetősen alacsony részvételt hozó választási adatoknak. Ahogy írtuk, Békésen az országos és a megyei átlagnál is kevesebben szavaztak, de még ennél is inkább elkeserítő a kép, ha azt a két szavazókörzetet vizsgáljuk meg, ahol a cigányság él. A 16. számú szavazókörben (Táncsics utca 33. Víz- és csatornavállalat) a választási jegyzékben szereplők kevesebb, mint 10 százaléka vett részt a szavazáson. 919 személy helyett mindössze 87 (!) szavazócédulát számlálhattak össze a szavazó biztosok. Ez 9,5 százalékos ráta. Ebben a szavazókörben a Fidesz-KDNP 68 szavazatot kapott, fölényesen a legtöbbet. A 10. számú szavazókörben (Hunyadi Tér 1/1. Óvoda) a névjegyzékben szereplő 1007 fő szavazóból mindössze 198 fő adta le szavazatát, ami 19,5 százalék körüli részvételt jelentett. Itt is a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb voksot, összesen 121-et. 
Elkeserítően kevés volt a részvétel a cigány lakosság körében. Elgondolkodtató annak tükrében, hogy ma már minden pártnak van cigány bizalmasa. Hogy melyik roma szervezet milyen módon mozgósított, milyen munkát gyakorolt a pártja felé. Nos a választ a fenti adat hűen tükrözi.
Lakatos Gyula





Hirdetés



Hirdetés