2014. július 4., péntek

Feladta elveit az MSZP és a DK


Száznyolcvan fokos fordulat
Száznyolcvan fokos fordulatot vett a rasszizmus kérdésében az MSZP és a DK: mindkét párt kiállt a cigányozó Pásztor Albert mellett, aki ősszel Miskolc polgármesteri székéért indul.









Hirdetés

Feláldozta elveit az önkormányzati választás oltárán a rasszizmust, kirekesztést eddig kategorikusan elutasító MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK). Mindkét párt kiállt ugyanis a miskolci polgármesterségért függetlenként induló, ám általuk támogatott Pásztor Albert mellett. Az egykori miskolci rendőrkapitányt 2009-ben azért mentették fel Gyurcsány Ferenc rendészeti minisztere, Draskovics Tibor kezdeményezésére, mert egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek”. Sőt, a TV2 akkori híradójának tanúsága szerint azt is kijelentette, hogy „kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. Enynyi. Ennyi. Semmi több. Lehet ezt kibontogatni, meg ragozgatni, e mögött ennyi van, és nem több, és nem más.”



A „kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. 
Enynyi. Ennyi. Semmi több. - hangoztatta Pásztor Albert korábban.



Pásztor Albert szerdai tájékoztatóján is arról beszélt, hogy nem hisz az integrációban, szerinte az ilyen típusú programok sorra megbuknak, és illúzió azt hinni, hogy a jövőben működnének.


Gyurcsány Ferenc kormányfőként az eset kapcsán még elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bűnüldözésben akár csak a gyanúja is felmerüljön annak, hogy különbséget tesznek bűnelkövetők között. Azt mondta, nem lehet cigányozni a magyar közéletben, és nem szabad azt a látszatot kelteni, hogy a rendőrség nem a bűnt, hanem egyes népcsoportokat üldöz. „A dolog nem egyszerűen szerencsétlen, hanem elfogadhatatlan” – jelentette ki Gyurcsány. A DK elnöke tegnap már úgy vélte, „a legbonyolultabb kérdések sokszor ellentmondásos válaszokat szülnek. Ez a helyzet most Miskolcon. De legalább kérdezni engedjünk.”


Az MSZP és a DK: mindkét párt kiállt a cigányozó Pásztor Albert mellett, 
aki ősszel Miskolc polgármesteri székéért indul immár megújulva bajusz nélkül.



A DK szóvivője még egyértelműbben állt ki Pásztor mellett. „Nézzük meg, mit mond és mit tesz a miskolci jelölt a kampányban. Aztán ítélkezzünk. A bizalom kijár mindenkinek… Még egy olyan embernek is, aki rossz mondatokat mondott, de akit egy város becsül, és aki miatt most fő a Fidesz feje Borsodban…” – írta Gréczy Zsolt Facebook-oldalán.


A párt miskolci szervezetének elnöke közleményben szögezte le, Pásztor a kampányban bizonyítani fogja, hogy „a szabadság és az emberi méltóság tisztelete is szülhet rendet”, s ha erre képes lesz, a DK kiáll mellette. Tompa Sándor szerint Pásztornak nincs köze a rasszizmushoz, elkötelezett baloldali demokrataként ismerték meg.



Hirdetés
Elfogadhatatlan egy rendpárti fordulat azok számára, akik az MSZP-t 1989-ben megalakították – jelentette ki áprilisban Steiner Pál leköszönő szocialista országgyűlési képviselő a párt választmányi ülésén elhangzottakkal kapcsolatban. Itt a súlyos választási kudarc okán Mesterházy Attila ezzel kapcsolatos felvetéseket tett, bár az MSZP egykori elnöke ekkor még tagadta, hogy a Jobbiktól akarnának szavazatokat elvenni. Steiner egyértelművé tette, ha az MSZP elmegy egy rendpárti felfogás irányába, akkor „ez az egész ügy nem érdekli”. 
Forrás: cpress

Korábban a PM és az Együtt is elhatárolódott Pásztor Albert jelölésétől.
További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.





Hirdetés

Hirdetés




Nincsenek megjegyzések: