2015. október 14., szerda

Savanyúság, lecsó, lekvár cigánykézből - jön a Lasi

Bogdán László, Cserdi polgármestere
Az egy szép pillanat lesz, amikor először leemelik a polcról a Lasipe ­savanyúságot, és nem teszik vissza azért, mert cigányok készítették – mondta bama.hu-nak Bogdán László, Cserdi polgármestere, akit persze nem csak az épülő üzemről kérdeztünk.
















Hirdetés


A Dunántúli Napló számolt be először arról a cserdi kezdeményezésről, amely az itt élők zöldségtermesztését emelné egy újabb szintre. A Lasipe (magyarul jóság) termékcsalád részeként lecsót, savanyúságot és lekvárt állítanak majd elő a hamarosan elkészülő üzemben.

Pethes Tamás építészre bíztuk a munkát, az engedélyekre várunk, reményeink szerint egy hónap, és elindul az üzem – mondta el lapunknak Bogdán László polgármester, akivel az új irodában találkoztunk. Az új hivatal akadálymentesített, ami örömteli – de az még inkább az, hogy az előtérben rengeteg könyvet látunk a polcokon. Nagyon úgy fest, hogy a polgármester ezen a téren is komoly előrelépést szeretne látni.

A napokban járt itt a Budapesti Fesztiválzenekar – mondja ennek kapcsán Bogdán László. – Őszintén megmondom, amikor először megkerestek minket, azt hittem, ez valami vicc, valaki meg akar tréfálni. Hogy ide, hozzánk, a cigányok közé lejön egy ilyen ismert zenekar? Na, ne! És aztán amikor itt voltak, nekem óriási boldogság volt látni a rengeteg mosolygó, nevető gyereket. Hogy nem Kis Grófo hoz nekik vidámságot, élményt, hanem a Budapesti Fesztiválzenekar. Hogy igenis lehet és kell kultúrát adni mindenkinek.

Bogdán László azt reméli a terméktől, hogy azzal, hogy hibátlan minőségű lesz, sokak szimpátiáját elnyeri.


A kis téma elkanyarodás után visszatérünk a Lasipéhez. Bogdán László lapunknak már korábban elmondta: azt remélik a terméktől, hogy azzal, hogy hibátlan minőségű lesz, sokak szimpátiáját elnyeri, s ezáltal a cigányságról alkotott negatív előítéleteket is tovább rombolja.

Nyilván ez nem lesz egyszerű. A zöldségeink jól mennek, pedig amikor először voltam ezekkel piacozni, azt hittem, a fele a nyakamon marad, aztán fél óra alatt elment az összes. Most azonban más a helyzet: itt ugyanis nem szimplán zöldpaprikát árulunk, hanem elkészített paprikát. Olyat, amelyet cigány kéz készített el. Az egy szép pillanat lesz, amikor először leemelik a polcról a Lasipe savanyúságot, és nem teszik vissza azért, mert cigányok csinálták.

Ezek után persze, hogy kóstolunk egy kicsit: az almapaprika tökéletes („és ez még csak három hete van üvegben – azt mondják, hogy négy hét után lesz az igazi!”, mondja a polgármester), ropog a fog alatt, és a végén érezzük csak a csípősségét. Ha ilyenek lesznek a Lasipe termékek, akkor nem lesz itt semmi probléma. Legalábbis szerintünk...
A Lasipe lehet az első igaz cigány brand, s ezért nyilván nem lesz egyszerű a bevezetése – fűzi hozzá Bogdán László. Mert igaz ugyan, hogy létezik a Romani Design, ami egy gyönyörű szép ruhakollekció, de az nem az átlagembereket szólítja meg. A gasztronómia viszont egy olyan terület, amelyben bőven vannak még lehetőségek. Itt ugyanis az számít, hogy milyenek az alapanyagok, mennyi a befektetett munka. Ezen a téren pedig jól állunk: a Cserdiben termelt zöldségek, gyümölcsök szerintem hibátlanok, a megmunkálásba pedig mindenki beleteszi a szívét lelkét. Mi csak így tudunk eredményeket elérni. Összességében félelmetes is ez így nekem egy kicsit, de azt hiszem, hogy aki végül egyszer megkóstolja valamelyik savanyúságot vagy lekvárt, az utána visszatérő vásárló lesz. És akkor egy újabb előítélettel sikerül leszámolnunk. Mert ebben ez a legfontosabb.
Tévészereplés és előadások sorozatban

A remények szerint aki végül egyszer megkóstolja valamelyik savanyúságot vagy lekvárt, az utána visszatérő vásárló lesz. És akkor egy újabb előítélettel sikerül leszámolnunk. Mert ebben ez a legfontosabb hangoztatta
Bogdán László.


Bogdán László maga sem tagadja: felkapta őt a média, egyre többször szerepel különböző tévé­- vagy éppen rádióműsorban, újságírók keresik meg mindenféle ügyben, kíváncsiak a véleményére. A legutóbbi munkája ráadásul nem egyszeri alkalom: ezen túl minden héten szerepelni fog a Hír TV Szabadfogás című beszélgetős műsorában. Ráadásul az előadások száma sem csökken: legutóbb például, most szombaton az Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon tartotta a záróelőadást.

Ezeknél én két dolgot tartok szem előtt – mondta el kérdésünkre Bogdán László. – Az egyik, hogy egyszer se kelljen szembeköpnöm magam, mindegyik helyénvaló előadás vagy tévéműsor legyen, azaz ne valami vállalhatatlan. A másik, és ez is nagyon fontos, hogy ne hassa át a politika. Én egyre inkább abban hiszek, hogy a politika csak a távolságot épít: egyszerűen nincs kapcsolat a politikusok és az emberek között. Én minden formájától igyekszem távol tartani magam, nem érdekel az országos cigány önkormányzat sem.
Forrás:romnet




Hirdetés