2015. október 16., péntek

A szemétről, tisztán

Interjú Ilyés Péterrel, a Békési Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőjével
























Hirdetés


- Mi indokolta, hogy október elsejével bevezették Békésen a hulladékszállítási díjat?
- Ez idáig az önkormányzat átvállalta a hulladékszállítás díját a lakosságtól, amelynek egy részét a kommunális adóból fizetett ki. A probléma az volt, hogy az önkormányzatnak a hulladékgyűjtés mellett még számos kiadása van illetve volt, például közvilágítás, köztisztaság, télen hó- és síkosságmentesítés, belvízelvezető csatornák karbantartása, stb. Ezek összköltsége éves szinten közel 300 millió Ft-ra tehető, tehát a kommunális adóból befolyó 100-120 millió forint csak egy részét fedezte. Emellett a környezetvédelmi jogszabályok is előírják, hogy az úgynevezett „szennyező fizet” elvet kell érvényesíteni. Az előbbiekben elmondottak miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy egy nagyon alacsony összeggel bevezeti a szemétszállítási díjat, és kötelezővé teszi a szerződéskötést.

- Mennyien kötötték meg már a szerződést?
- Úgy számolunk, hogy Békés városában mintegy 5500 családi házas ingatlan és 2800 társasházi lakás van. Családi házas övezetben ez idáig közel 4900-an kötötték meg a szerződést, társasházas ingatlanoknál a szerződéskötés folyamatos. A szerződést esetükben a közös képviselők kötik meg. Itt szeretném megköszöni a békésiek érett és építő magatartását, és azok türelmét, akik - közel 2500-an - az elmúlt néhány hétben a Verseny utcai irodánkban végigvárták a sort, hogy a szerződéseiket le tudják adni, illetve a szükséges edényeket megvásárolták.

- Milyen méretű edényeket igényelhetnek a lakosok?
- 60 literes edény ürítését választhatja az az ingatlanhasználó, aki életvitelszerűen egyedül lakik az ingatlanban, és azt bizonyítja 2015. december 15-ig a települési önkormányzat által kiadott igazolással. Fontos, hogy ezen igazolásért nem kell a Polgármesteri Hivatalba befáradni, mert ezt az ügyfélszolgálatunkon is megtehetik a szerződéskötéssel egy időben.
80 literes edény ürítése választható olyan ingatlan esetében, ahol az ingatlanban életvitelszerűen 2 fő lakik, illetve 2 főnél nagyobb háztartások, amelyek a rendszeres szelektív gyűjtést igénybe veszik. Már közel 3600 család élt a szelektív gyűjtés lehetőségével. Ők egy 120 literes edényt kaptak ingyenesen, amelyben gyűjthetik a papírt, fémet, műanyagot. Ezt kéthetente szállítjuk el. Zöldhulladék gyűjtése is kéthetente történik az általunk biztosított zsákokban, itt változás az, hogy most már az elszállításkor nem hagyunk kint zsákot, azért személyesen kell ügyfélszolgálatunkra bejönni és egy alkalommal 15 zsákot adunk ingyenesen lakcímkártya felmutatása ellenében.
120 literes edény ürítését választhatja az az ingatlanhasználó, aki nem tartozik az előbbi kettő felsorolásba.

- Meddig kell a lakosságnak hulladékgyűjtésre vonatkozóan a szerződést megkötnie?
- A szerződést 2015. október 1-ig kellett volna megkötni, de a hónap végéig még megtehetik.

- Mikortól és milyen időközönként kell a hulladék elszállításért fizetni a lakosságnak?
- 2015. október 1-től. A számlát háromhavonta fogják megkapni. Az első számlát 2016. január első felében fogjuk kiküldeni. A fizetés történhet csekkes befizetéssel vagy banki átutalással.

- Mennyit kell fizetni negyedévente?
- l20 literes hulladékgyűjtőedény negyedéves ürítési díja bruttó 1.885 Ft. 80 literes hulladékgyűjtőedény negyedéves ürítési díja bruttó 1.257 Ft. 60 literes hulladékgyűjtőedény negyedéves ürítési díja bruttó 943 Ft.

- Hogy szűrik ki azokat, akik nem kötöttek szerződést, és mit történik velük?
- A szerződéssel rendelkező ügyfelek hulladékgyűjtő edényét matricával látjuk el. Azoknak, akik az edényeiket nálunk vásárolták, már a vásárláskor fölragasztottuk a matricát, a többi ügyfélnek október végéig kollégáink fogják ráragasztani az edényzetre.

Akiknek nem lesz matrica az edényén, azoknak nem ürítjük a szemetét 2015. november 1-e után.
Forrás:békésiújság




Hirdetés







a békési családok lapja