2019. július 21., vasárnap

Egyre nő a FIROSZ népszerűsége


A Csorvási Roma Önkormányzat 2019 július 20.-án Harmadik Nemzetiségi kulturális napját tartotta igen nagy érdeklődés mellett. Helyszínül az impozáns Művelődési Ház Színházterme szolgált. A helyi citera zenekar s a megye több pontjáról érkező fellépők mellett a Romániából (Pécska) érkező fellépők színesítették a programot.
















Hirdetés


Nemzetiségi Kulturális nap volt Csorváson

A Csorvási Roma Önkormányzat 2019 július 20.-án Harmadik Nemzetiségi kulturális napját tartotta igen nagy érdeklődés mellett. Helyszínül az impozáns Művelődési Ház Színházterme szolgált. A helyi citera zenekar s a megye több pontjáról érkező fellépők mellett a Romániából (Pécska) érkező fellépők színesítették a programot.

Egyre nő a FIROSZ népszerűsége Békés megyében is,
fotónkon Horváth Sándorné Békés megyei FIROSZ elnöke beszéde közben látható.

Fotó: ifj. Farkas László 

 Az egyre nagyobb érdeklődés mellett rendezett kulturális napot Lukács Kálmán a Csorvási Roma Önkormányzat elnöke, Barát Lajos polgármesterrel közösen nyitották meg köszöntőikkel. Az immár harmadik alkalommal szervezett Kulturális nap egy jó alkalom, hogy a település kisebbségi önkormányzatai szlovák, román, cigány emberek egy közös program keretén belül ismerjék meg egymást, a kultúra összeköti a magyar társadalmat benne a kisebbséghez tartozó embereket is, hangzott a fő mottó Csorváson. A fellépő csoportokat követően pedig együtt fogyaszthatták a házigazdák által tálalt ízletes ebédet.



Farkas László FIROSZ
országos elnöke
Mindezek után Farkas László a Fiatal Romák Országos Szövetségének elnöke (FIROSZ) mutatta be 30 éve működő szervezetüket. A több diplomával rendelkező Farkas László hangsúlyozta előadásában, hogy a valódi felzárkózás a lehetőség a hazai cigányság számára. Melyből profitálhatna a kisebbségi csak úgy a többségi társadalom is. Ugyanakkor elmondta Jó lehetőség a kultúra ünnepe hisz szép ruhába, jó ételek mellett, komfortos környezetben ünnepelhetnek. Ám a hétköznapok a szegénység mindennapjairól szólnak álltalábban, a roma családokban. A FIROSZ elnöke szerint a jövő nagy feladata lesz az egyensúly megteremtése. Értelmes tanult gyakorlott cigány vezetőkkel, hogy a cigányságra szánt támogatások eljuthassanak a címzettekhez az az a roma családokhoz, hogy a felzárkózás ne csak papír alapon valósuljon meg, hanem gyakorlatban is. Az integráció a megoldás! A FIROSZ mintaként szeretne szolgálni. Farkas László elnök mondandóját azzal zárta, hogy nem azt kell nézni miben, különbözünk, hanem mi a közös bennünk, magyar társadalomban benne a kisebbségekhez tartózó emberekben. A kulturális nap házi asszonya Horváth Sándorné a FIROSZ megyei elnöke volt. A programot jelenlétével id. Farkas László a FIROSZ alapító elnöke, valamint Agócs János választmányi elnök is megtisztelte.   Ásós Tibor megyei FIROSZ elnök jelöltjétől megtudtuk, hogy számos településen van jelen a szervezet. Békésről, Okányból, Battonyáról, Kevermesről, Körösnagyharsányból, Vésztőről is érkeztek többek közt. Az érkezők nagy többsége a FIROSZ vezetőire volt kíváncsi. Megyei szervezet vezetőitől megtudtuk, hogy soha nem látott gyorsasággal, gombamód alakulnak újabb és újabb FIROSZ szervezetek a megye cigányság által lakott településeken.
Érdekeség volt, hogy egybe hangzó vélemények voltak a Lungo Drom „hosszú útjáról” hogy a szervezett többsége se volt elég az országos roma önkormányzatban arra, hogy normális vezetése legyen a hazai cigányságnak. Csorváson megjelent emberek döntő többsége azon a véleményen van, hogy szakadékban a Lungo Drom és felvállalhatatlan vezetői. Egyben az októberi választásokon bizonyítványul ott is kívánják őket hagyni.

 Lakatos Gyula




                                                                         Farkas László FIROSZ Országos elnöke





Hirdetés