2019. július 29., hétfő

Új roma képviseletre van szüksége a hazai cigányságnak

Bízom benne, hogy megérti mindenki, hogy nem támadni akarom a rendszert és a „Nagy Roma Politikát”, amikor súlyos kritikákat fogalmazok meg a több éve hatalmon lévő romapolitikával foglalkozó emberek és szervezetekkel kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a szubjektív véleményeinket megosszuk egymással a közös jövő érdekében, s a hasznos együtt dolgozás reményében..













Hirdetés




ELNÖKI NYILATKOZATOK

2019. július 26.

Elnöki nyilatkozat a 2019. évi önkormányzati választások kiírásáról

Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.

2019 őszén a rendszer változtatás óta nyolcadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson, melynek időpontját az Alaptörvény előírásaival összhangban 2019. október 13-ára tűzöm ki.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke




Hirdetés

Bízom benne, hogy megérti mindenki, hogy nem támadni akarom a rendszert és a „Nagy Roma Politikát”, amikor súlyos kritikákat fogalmazok meg a több éve hatalmon lévő romapolitikával foglalkozó emberek és szervezetekkel kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy a szubjektív véleményeinket megosszuk egymással a közös jövő érdekében, s a hasznos együtt dolgozás reményében..

A Lungo Drom vezetői a hazai cigányságot mintha gondolkodásra képtelen emberekként kezelné. Több alkalommal megkapták már az irányítás lehetőségét, többek közt kormány párti roma szervezetként is. Még sem tudtak szakmailag, de még csak emberileg sem szak politizálni s a Magyarországi romák felzárkózásában integrálásában vagy munkahely-teremtő támogatásokban segítséget nyújtani. Helyette bizonyságot tettek, hogy nem értenek semmihez a kormány által rájuk bízott szemétdombot sem tudták rendbe tenni. Mégis most újra választatnák magukat! Ezzel hülyének nézve a cigányságot.


Lakatos Gyula író
A rossz roma vezetésüknek köszönhetően a következő ciklus, következő kezdetekor alapjaiban kell újragombolni a hazai cigányság ügyét. . A különböző stratégiák és programok megalkotóinak ugyanis jelenleg csak hézagos sejtései vannak arról, hogy a cigányság ténylegesen milyen körülmények között él, ma Magyarországon főleg vidéken. Számtalan olyan programot indítottak az elmúlt években, amelyek a végén vagy teljesen elhaltak, vagy csupán apró részeredményeket hoztak.

A változáshoz elengedhetetlen a jelenlegi Országos Roma Önkormányzat működési rendszerének teljes átalakítása célszerűségi és hatékonysági szempontok alapján. A Lungo Drom ugyanis képtelen volt jó gazdaként szolgálni a roma közösséget. Nem párttagsági vagy rokoni alapon való képviseletre, és erre a belterjességre alapuló szervezetekre, hanem szakpolitizálásra volna a legnagyobb szükségünk. Gyakran halljuk, hogy súlyos milliárdokat költenek romaprogramokra, ami egyébként igaz is. Csak a jelenlegi romapolitikai rendszerben eltűnnek, a tűz közelében ülők zsebeiben.

Jó lenne, ha mindenki megértené: ez nem a saját sérelmem, nem is a romáké, hanem az egész országé, hogy van egy jelentős támogatási összeg ezen a területen, és nem tudjuk hatékonyan és megfelelően felhasználni. Ebben az eddig hatalmon lévő roma pártoknak is megvan a felelőssége, hiszen kormányzó erőként nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy a több százezres cigányságot kivezesse a települések utolsó utcáinak pocsolyáiból. Át kell gombolni a kabátot, új szervezeti struktúra, új személyek, tanult fiatal vezetőkre, új politikai erő kialakítására és felépítésére volna szükség. Sokat elárulna az ország helyzetéről, ha lenne benne egy mindenki számára hasznos kisebbségi társadalom, rátermett fiatal tanult vezetőkkel

Lakatos Gyula








Új roma képviseletre van szüksége a hazai cigányságnak! Farkas László FIROSZ országos elnöke mindezt megtestesíti több éves vezetési tapasztalat van mögötte. Települése polgármestere volt, mikor települése rohamos fejlődésbe kezdet. Családapa és több diplomás tanult emberként vezeti a FIROSZ országos szervezetét. 





Hirdetés