2019. október 6., vasárnap

Firosz Kupa Kevermesen

Firosz kupa Kevermesen
Fotó: Lakatos Gyula

2019 október 5.-én Kevermesen rendezték meg az első Firosz Kupát. Faragó Lajos a helyi közösség vezetője elmondta számos sporteseménnyel kívánják a jövőben a romaságot összekovácsolni.














Hirdetés

Magát a sporteseményt Horváthné Magdika a Békés megyei Firosz elnök asszonya kezdő rúgása nyitotta meg majd kérdésemre elmondta, hogy az utóbbi időben pattanásig feszültek a társadalom külső és belső ellentmondásai, amelyek a választásokban csúcsosodnak ki. A politikai csatározások családokat, barátokat szakítanak, szakíthatnak szét, sajnos szinte mindenkit megérintett az egészségtelen voksolás. A cigány szervezetek jelenleg elég lázas, kicsit beteges állapotban vannak, aminek elhúzódása késleltetheti a gondok megoldását.
A személyes vádaskodások csak nehezítik az erősen megosztott cigány társadalmon belüli problémák megoldását. Ezzel minden józanul gondolkodó roma vezetőnek tisztában kell lennie. Nem is várható el, hogy a megye minden roma szervezete, roma civil szervezet vezetői és a cigány kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületeinek tagjai minden kérdésben azonosan gondolkodjanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a roma vezetők egymást ellenségnek, vagy olyan ellenfélnek tekintsék és úgy is kezeljék egymást, hogy annak az egész roma társadalom lássa kárát. Egy ilyen sportesemény közelebb hozza a társadalmunk tagjait. Igen komoly társadalom összekovácsoló ereje van. 

Az első Firosz labdarúgó kupa
Fotó: Lakatos Gyula

A rendezvényen több csapat is megmutathatta labdarúgó tudását. A Békés Kevermes páros volt a nap fénypontja. Ásós Tibor a Békésiek vezetője elmondta elsősorban nem az eredmény a fontos, sokkal inkább a roma társadalom összekovácsolása. A sport rendezvény követően a csapatok közösen Mezei Roland Kevermesi polgármester jelölt mint vendéglátó jóvoltából fogyaszthatták el az ízletes csülökpörköltet vagy a kuriózumként szolgáló birkapörköltet káposztával. A csapatok a közös étkek elfogyasztását követően egy jó beszélgetés mellett testvéri szeretettben váltak el. S biztatták egymás a közös folytatásról. 

Lakatos Gyula






Videó: Lakatos Gyula



Fotók: Lakatos Gyula