2022. április 26., kedd

Országosan is egyedülálló kezdeményezés Békés megyében


A Megyei Roma Önkormányzat elnöke Szabó Gábor kezdeményezésére, ez év áprilisában egy megyei internetes oldalt hozott létre Békési Romák Lapja néven. Az internetes lap célja hogy egy olyan platformot nyisson, mely pozitívan jeleníti meg a megyei cigányságot. Egyben információval lássa el Békés megye roma lakosságát. A lap szerkesztéséért Békés megyei cigány származású szakemberek felelnek.






A fotón: Szabó Gábor Békés Megye Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke látható.





Hirdetés


A Média jelentőségéről, mint hiánypótló kezdeményezésről az ötletgazda Szabó Gábor Békés Megye Roma Kisebbségi önkormányzat elnöke beszélt. Szabó Gábor elnök elmondta a kezdeményezés országosan is egyedül álló. A médiának jelentős szerepe van a társadalmi diskurzusok kereteinek meghatározásában, és akarva akaratlanul erősítheti a kisebbségekkel szembeni sztereotípiákat. A romák jelenlegi média képe problémaorientált, a kontextus melyben megjelenítenek bennünket az általában valamely probléma köré tematizálódik.


Szabó Gábor elnök

Erre a jelenségre a szakirodalom a „whitewashing” kifejezést használja, mely meghatározza azt a folyamatot, miszerint a kisebbségek alapvetően nem jelennek meg a médiában, ha mégis láthatóvá válnak, legtöbbször sztereotip módon, az erőszakkal, a bűnözéssel, furcsa kulturális szokásokkal azonosítva és problematikus népcsoportnak tüntetnek fel bennünket. Magam részéről ezt szeretném eltüntetni azzal, hogy saját internetes újságot üzemeltetünk a megyei önkormányzat keretein belül. Ezzel teret adunk a kisebbségi roma önkormányzatok, roma civil szervezetek, roma egyesületek vagy akár roma magán személyek részére többek mellet hogy tevékenységükről, programjaikról tudassák informálják a településeik illetve a megye lakóit. Az internetes lapot mindenki követheti lakóhelytől függetlenül. De jó lehetőség a kulturális programok képi illetve mozgóképi közlésére, pályázati lehetőségek ismertetésére is többek mellett. A mottónk „Egy lap rólunk, nekünk”! A kezdeményezésünk már igen népszerű s reményem szerint még hasznosabb lesz az idő múlásával, Zárta mondandóját Szabó Gábor megyei kisebbségi elnök.

Lakatos Gyula



Hirdetés