2022. május 1., vasárnap

Elhatárolódnak az egyre lejjebb süllyedő Agócs János vezetésétől

Szabó Gábor elnök, és Kovács Gusztáv alelnök

Szabó Gábor Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének nyilatkozata Agócs János Országos Roma Önkormányzat elnöke nem mindennapi kezdeményezésére, melyet a napokban juttatott el levélben, több települési kisebbségi önkormányzat vezetőjéhez.








Hirdetés




A Békés Megyei elnök véleménye szerint Agócs János kezdeményezése nem közös érdek (nem a romák érdeke), hanem önös érdekből kéri fel országos szinten a települési roma vezetőket. Agócs és testülete munkáját jellemzi a rossz döntések sorozata, viszályok, rossz helyezkedés és a nem megfelelő kapcsolati töke a hazai cigányság részére. A rossz vezetésének hozadéka továbbá, hogy a hazai cigányság és a benne részt vevő tenni akaró romák megítélése rosszabb lett, mint volt valaha is korábban, ez által ráerősített a hazai cigányságot minősítő rossz sztereotípiákra. Az hogy a hazai kisebbségi önkormányzatok közt egyedül a roma kisebbség ügyei kerültek a belügyminisztérium hatásköre alá, nos véleményem szerint az átláthatatlanság, a testületi üléseken tapasztalt erőszakok, pofozkodás, viselkedési kultúra zavar, a pénzek nem megfelelő felhasználása elosztása, mind - mind ehhez a mai állapothoz vezetett. A ma regnáló roma vezetés szégyent hozott az egész hazai cigányságra, méltatlanul képviselnek bennünket. Reménykedem, hogy eljön lehető leghamarabb az – az idő mikor felkészült iskolázott, erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen, a cigányságért tenni akaró s nem belőlük megélni vágyó politikusok alkotják e grémiumot.

A Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőinek egy része látható.
Fotó: Index



Az országos roma önkormányzat vezetői és képviselő felelősége, hogy egyedül a romáknak nincs a parlamentben szószólójuk. A kicsinyességük a kivagyiságuk és nem hozzáértésük, lojalitások nélküli politizálásuk eredményeként. Ez a 47 „roma politikus” az önös érdekét nem tudta félre tenni, ennek hozadéka lett, hogy a parlamentben szószóló nélkül maradt a hazai cigányság.

Én megkérek minden roma nemzetiségi önkormányzatot , hogy magukban bízzanak.
Támaszkodjanak a megyei vezetésükre, el kell határolódnunk egyenlőre, ettől az agresszív politikai magatartástól, ami az ORÖ-ben képviseltetnek.

Egyben meg kérek minden békés megyei roma nemzetiségi önkormányzatot, hogy keressenek bizalommal, a saját megyénkben alakítsunk ki, egy erős együttműködést, ezért minden egyes roma nemzetiségi önkormányzattal együttműködési tervezetett fogunk kiküldeni, és ezt határozattal fogadják is el.

Nyilatkozatát Szabó Gábor megyei kisebbségi elnök azzal zárta, hogy a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében a vezetők és képviselők egyaránt elhatárolódnak Agócs János által vezetet Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzattól.

Lakatos Gyula



Hirdetés