2023. november 8., szerda

A nyelv maga a kultúra


“A nyelv maga a kultúra”
A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában emlékezett meg a cigány nyelv világnapjáról hétfőn.

Fotó: TEF













Hirdetés


A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.


A nemzetiségi ombudsmanhelyettes beszédében rámutatott, hogy a saját nyelv megőrzése és fejlesztése hozzájárulhat a hazai roma közösség kulturális értékeinek megőrzéséhez. Sztojka Attila kormánybiztos kiemelte, hogy a nyelv maga a kultúra. A kultúra pedig olyan alapot képez a társadalmi párbeszédben, amely képes ledönteni az előítéleteket és az általánosításokat.


A rendezvény a Debre Magdi pedagógus, műfordító által ismertetett „T’aves baxtalo-Legyél szerencsés” című könyv bemutatójával, majd ezt követően Dr. Lakatos Péter görögkatolikus lelkész a roma nyelv gazdagságáról szóló beszédével folytatódott. A délelőttöt Sarlós Ágnes énekes romani nyelvű dalai zárták.


Sztojka Attila kormánybiztos: " A nyelv maga a kultúra"
Fotó: TEF


Az eseménysorozat délutáni részében a „Lesz-e nyelvünk 20 év múlva?” című kerekasztal beszélgetés résztvevői vitatták meg a romani nyelv jövőjét. A beszélgetést Kalla Éva újságíró vezette, vitapartnerei Dr. Lakatos Péter görögkatolikus lelkész, a Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársa, Nagy Gusztáv író, költő, Balogh Szilvia a „Vazudane Cherhaja” Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete elnöke, illetve Rostás Csaba szociálpedagógus, nyelvtanár voltak.
Az este folyamán Daróczi Ágnes „Valaha madarak voltunk” című cigány nyelven megjelent könyvéből hallhattunk részleteket a szerző előadásában, majd a TE+ÉN együttes hangulatos zenei blokkja zárta a közös ünneplést.



Forrás: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság






Fotók: TEF





Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság