2012. október 3., szerda

Ami a romák integrációját illeti


Ami a romák integrációját illeti, mára eljutottunk oda, hogy szociológusok rögzítették a tényeket, ami kiindulási pont ugyan lehet, de a megoldáshoz kevés. Ennél tovább viszont még nem sikerült lépni, sem az állam, sem a civil társadalom nem tudott átfogó megoldással előállni.
Hiányzik továbbá a türelem, mert tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a romák beilleszkedése nem fog egyik napról a másikra megtörténni. A folyamat hosszú és konfliktusokkal teli lesz. Talán a várható konfliktusok miatt késik egy átfogó program.
Eredményt elérni ugyanis csak pozitív diszkriminációval, azaz a romáknak szánt plusz lehetőségekkel, és persze pluszpénzek felhasználásával lehet. Ezt nehéz elfogadtatni a többségi társadalommal. De tudatosítani kell a békési cigánysággal is, hogy nekik is tenniük kell sorsuk jobbításáért. Itt van szerepük a roma szervezeteknek. Kérdés persze, hogy mennyire tudják ezt a feladatot megoldani, milyen hatékonysággal tudják a cigányokat megszólítani. Az bizonyos, hogy a többségnek és a kisebbségnek egyaránt tudomásul kell venni a másik szokásait, életvitelbeli sajátosságait, és mindenkinek be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek az együttélés zökkenőmentességét biztosítják. Hisz a talán jó házasságnak is ez az alapja.
Lakatos Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése