2012. november 20., kedd

Mások Európája



Lakatos Gyula
A politikusok nem foglalkoznak a szegény emberekkel, politikai hazudozás követ részükről újabb ígéreteket. Mindezt tehetik sértetlenül és büntetlenül. Mert ugye ilyen tétel nem szerepel a BTK-ban. Aki az egyéni környezete megerősítésével foglalkozik, annak számolnia kell azzal, hogy tiszavirág életű lesz politikai karrierje. Nincs közös érdektolerancia a nemzete felé.

Távol tartó magatartást folytatnak jelenleg, és sok esetben elérhetetlenek. Megfigyelhető, hogy most mi keresnénk őket ügyes-bajos dolgainkkal, ám ők elérhetetlenek. De majd jő’ a nagy nap, mikor ők politikusok házalnak, és kibújnak irodáik mélyéről, csengetnek már-már zaklatóan, s ígérik az ígérhetetlent mindenki számára. Pártokat csupán ideológiai faragványokkal erősíteni kevés ott, ahol a nemzet jelentős része a padlón vagy annak közelében van. Anyagilag és erkölcsileg is. Már rég tudjuk: bizonytalan alapra nem szabad falazni, mert nem bírja majd ki a jövő tetőszerkezetét az ilyen fundamentum. Egyes politikusok magánérdekei mára elvesztek, mert pillanatnyi karrierjük megfeneklett önzőségüknek köszönhetően, nem sokára ugyanis, majd a múlt homályába vesznek ezek a személyek. Számukra a politizálás nem a választópolgárok képviselete (közszolgálása), ilyen személyek részéről nevük kezdő betűjével kezdődik és nevük utolsó betűjével végződik a kis politikájuk. Maradandót alkotni ugyanis képtelenek voltak, miközben… Míg a választó polgárai, szimpatizánsai cipelték, cipelik helyettük a terheket.



 Mutassanak példát politikusaink emberségből és szolidaritásból, mert mint tudjuk, ma mi nyomorgunk, és koldulunk. De talán elvakultságukban nem látják, hogy holnap ők is a sorvégén állhatnak. Talán egyszer BTK tétel lesz majd a politikai hazudozás, mely így szólna: „A kampányolás során félrevezettet áldozatainak cserbenhagyása.” Öregebb társaink már tudják, ők ugyanis a hétpróbát már megjárták. Újra és újra kezdeni ahhoz, hogy talpon tudjon maradni. S hányszor hallottuk négyévente: még ez a négy év lesz nehéz. Csak a lényeget nem mondták: nektek választó polgárok lesz csak nehéz. Nos az Európai Uniós tagságunkat sem így szeretnénk élvezni. Mint a szegénylegénynek a mesékben el kell menni messze idegenbe, hogy szerencsét tudjon próbálni. De már sokan nagyon sokan nem bíznak az itthoni politikában sem. (A választási részvétel magyarázatot ad majd mindenre.) Nos ha így halad tovább az ország, benne a mi szekerünk is. Akkor Európa legkiszolgáltatottabb országává, népévé válhatunk. Ne csodálkozunk, hogy meztelenek vagyunk, s így állunk sorban a nagy EU kapu előtt. Ahol nagy tábla jelzi „belépés csak ruhában”.  Más népek által kiszolgáltatottá, kihasználhatóvá, s ugyanakkor olcsó munkabéresei leszünk. A mások Európájában.                                           
 Lakatos Gyula   
  

A Békési Fornetti az Erzsébet ligetben