2013. április 30., kedd

A pedagógus, aki sikeresen tanítja a cigány kultúrát

Kocsorné Csató Éva pedagógus
Sokkal nehezebb olyan gyerekkel foglalkozni, aki ingerszegény környezetből jön, mint akinek minden adott. Ez az igazi kihívás ragadta meg Kocsorné Csató Éva pedagógust. Munkájáért az Esélyegyenlőségi Minisztérium pár éve kitüntette. A tanárnő azt vallja, hogy valamennyi pedagógus tehet apró csodákat a mindennapokban.



Kocsorné Csató Éva tősgyökeres békési lakos. A családi ház, ahol felnőtt, anyai ágon már 200 száz éve a család tulajdonában van. Jelenlegi munkahelye a Reményhír Intézmény Eötvös József általános iskolája, ahol 35 éve elkezdte tanári pályáját. Éva rendszeresen képzi magát és e szorgalmának köszönhetően került kapcsolatba a romológiával. Mivel a Jantyik utcai iskola oktatja évtizedek óta Békés város cigányságának nagy többségét, törvényszerűen merült fel az igény a roma kultúra oktatására az intézményben. 

Hirdetés

A pedagógus, aki sikeresen tanítja a cigány kultúrát

- Ennek kapcsán végeztem el a romológia szakot. Több mint 10 éve vezettük be iskolánkban tantárgyakba beintegrálva és választható önálló tantárgyként a cigány népismeretet – mondta el lapunknak Kocsorné Csató Éva. Már a kezdetekben igen aktívak voltunk. A megyében több rendezvényre, cigány kulturális fesztiválra meghívták tanulóinkat, melyre színvonalas műsorral és persze nagy lelkesedéssel készültünk. Ezzel egy időben figyeltem fel az Oktatási Minisztérium által meghirdetett országos tanulmányi versenyre. A beküldött írásbeli feladatok alapján kerülhetnek be a gyerekek a szóbeli országos megmérettetésre. Ahogyan már többször, idén is bejutottunk a döntőbe, amelyet Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat Székházában tartottak. Magasrangú politikusok és Országos Roma Önkormányzat képviselői is megjelentek. Az iskolánkat hat tanuló képviselte az országos döntőben. Több területen mérték össze tudásukat a gyerekek: roma kultúra, ősi foglalkozások, memoriter elmondása /hozott vers, próza elmondása cigány költőtől, írótól/, végül pedig 3-5 perces prezentáció bemutatása volt a feladat a cigánysággal kapcsolatban. Mi Békés cigányságának helyzetét, régi foglalkozásaikat és az iskolánkban folyó munkát mutattuk be. Nagy segítségemre volt ebben Vári László kollegám, aki fotós hobbijából fakadóan rengeteg képpel segített illusztrálni a gyerekek beszámolóit – mesélte a tanárnő.


Munkáját több helyen is elismerték már
Kocsorné Csató Éva elmondta, hogy összesen negyven versenyző mérte össze tudását az ország minden részéről. A békési gyerekek egyéniben 4., 6., 7., 8., és 9. helyen végeztek. Ha a gyerekek beszélnék a cigány nyelv valamelyikét, bizonyára jobb helyezést is elérhettek volna, mivel ez nagy előnyt jelent ebben a megmérettetésben.
A pedagógust a jövőről is kérdeztük.
- Amikor megkérdezik tőlem, hogy bírtam ki ennyi évet az iskolában, mindig azt mondom, hogy az eredmények adnak erőt, és erősítik a hitemet abban, hogy a hátrányos helyzetben élő népcsoportban is mennyi tehetséges fiatal van. Csak fel kell ismerni a tehetséget és jó irányba terelve elindítani őket, hogy később mind annyian hasznos tagjai lehessenek a magyar társadalom egészének. Igazán büszke vagyok azokra a volt diákjaimra, akik diplomás romaként élik életüket - zárta mondandóját Kocsorné Csató Éva pedagógus.
Lakatos Gyula


Több mint 10 éve tanítja Békésen önálló válaszható tantárgyként a cigány népismeretet


Hirdetés