2013. április 30., kedd

Több cigány szakmunkás kell!

Lakatos Gyula

A magyarországi cigányság problémája nem egyforma! Éppen ezért nem érdemes minden cigány közösségre egységesen alkalmazandó stratégiákat, politikákat kidolgozni, ehelyett a helyi közösségekben felmerülő gondokra kell megfelelő válaszokat találni.




Hirdetés
Előítéletei minden embernek vannak, ezért a fő kérdés az, hogy mire és miképpen használjuk fel előítéleteinket.

Több cigány szakmunkás kell!
Alapvetően három nagy csoportra oszlik a magyarországi cigányság, mely csoportok között kulturális, sőt antropológiai különbségek is vannak.
Az első csoportba tartozik a Magyarországon legrégebb óta honos magyar cigányság, akik már nem beszélnek cigányul és a cigányságra jellemző szokásból, hagyományból keveset őriztek meg. A második kategóriát képezik az oláh cigányok, akiknek egyik fő sajátosságuk az, hogy az ő közösségeikben kötelező megtanulni cigányul. A harmadik csoportba tartoznak a beás cigányok, akik a romániai cigány felszabadítás után érkeztek Magyarországra. 


A cigánykérdés gazdasági kérdés is.
A cigánykérdés gazdasági kérdés is.
Ha húsz éven belül nem sikerül bevonni a munkaerőpiacra a cigány fiatalságot, akkor a magyar gazdaság összeomlik, hiszen lassan-lassan eltűnik Magyarországról az a középréteg, amelyik munkájával, adójával működteti a közszolgáltatásokat és eltartja a segélyből élőket. Vagy fedezni tudja az előttük dolgozók nyugellátását. Magyarországon az a tendencia, hogy egyre több a diplomás, illetve sok az alulképzett személy, viszont egyre kevesebb a szakképzett munkaerő, vagyis a szakmunkás, márpedig a magyar gazdaság megmentésének a kulcsa az, ha a cigány fiatalok megfelelő szakképesítést kapnak. Éppen ezért helytelen politika lenne megvonni a cigányságtól az anyagi forrást, lehetőleg minél több támogatás kell a magyar politikai elitnek arra fordítania, hogy a cigány fiatalok megfelelő oktatásban, szakképesítésben részesülhessenek, így hasznos, és jó munkaerő válhat belőlük. Ahogy többen is megírták már ezt. Többek közt utalt több előadásában és jegyzetében, Forgács István a cigányság helyzete Magyarországon című előadásában.
Lakatos Gyula 

Hirdetés