2013. augusztus 28., szerda

Ahol tényleg nagy a szegénység

Csantavéren segített a békési Cigánymisszió
önkéntes csoportja
A szerbiai Csantavéren segített a békési önkéntes csoport
A szerbiai Csantavéren segített a közelmúltban az MPE OCM által szervezett önkéntes csoport. A csapat négy fiatalt számlált, Szilágyi Ivett, Gábor Vivien, Antóni Gyula és Antóni Krisztofer, a vezetőjük pedig Sötét László missziós munkatárs volt.


Hirdetés
A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által szervezett látogatás célja az volt, hogy a fiatal önkéntesek besegítsenek és tapasztalatot szerezzenek a helyben működő szegények konyháján. A helyi gyülekezet pásztora Varga Tibor gyermekek közötti munkát is végez a konyha működtetése mellett. Nagy odafigyeléssel, türelemmel és sok-sok szeretettel tanítja őket. Annak érdekében, hogy a gyermekek hasznosan töltsék el szabad idejüket, különböző programokat szerveznek nekik, és lelkipásztor rendszeresen látogatja a családokat.

A Cigánymisszió önkéntes tagjai a mindennapi főzésben is segítettek Csantavéren
Békési fiataljaink besegítettek a konyhán az ételek elkészítésében, tálalásban, és az étel kiosztásában. Az ételkiosztás közben elhangzott az Evangélium, és hálát adtak Istennek a kapott ételért.
Egy ház lakhatóvá tételén is dolgoztak. Az épületet segélyként kapta a közösség, de eléggé le volt lakva. Nagy örömükre, kemény munkával sikerült a felújítás nagy részét elvégezniük.
- Sokszor nem értékeljük, amink van, de látva ezt a szegénységet, rádöbbenünk arra, hogy hozzájuk képest milyen sok is az, amink van! Amíg ők egy közkútról isznak és fürdenek, nekünk saját fürdőszobánk van. Mi meg tudjuk keresni a betevőt és el tudjuk látni gyermekeinket, nekik erre sincs lehetőségük, mások segítségére szorulnak – mesélte lapunknak Sötét László, aki nagy áldásnak tartja, hogy egy héten át közösséget vállalhattak a rászoruló emberekkel.

Egy ház lakhatóvá tételén is dolgoztak
a Cigánymisszió tagjai
A helyi szegények mellé társultak még a menekültek, akik a szeméttelepen élnek fóliasátrakban. Ezekért az emberekért is felelősséget érez a Cigánymisszió, és igyekszik segítő kezet nyújtani.
Antóni Gyula, a békési Kegyelem Gyülekezet tagja önkéntesként vett részt a programban. Mint elmondta, meglepte, mennyire szegények az itteni emberek.
- Mindezt testközelben tapasztani nem volt egyszerű, de megtanította velem, hogy jobban értékeljem az otthoni körülményeket. A víz természetesen jön a csapból, a munka még ha „csak” közmunka, de munka, mire számítani lehet. Nekik ez sem adatik. A család védőhálót biztosít számunkra. Az ottani fiataloknak ez sem mindig természetes. Az önkéntes tábor óta más szemmel tekintek szüleimre, és jobban értékelem közösségem, a Missziót vagy a Kegyelem Gyülekezet áldott munkáját.

A Cigánymisszió tagjai ebéd főzés közben
A Cigánymisszió és a szerbiai települések kapcsolata
Csantavér Szabadkától délkeleti irányban van, lakosainak 92,4% vallotta magát magyarnak, így viszonylag nagy magyar településnek számít a Délvidéken. A Cigánymisszió célja a településen, hogy a cigány testvérek szolgáljanak a hozzájuk hasonló körülmények között élő, határon kívül rekedt magyarok és cigányok felé is.
Varga Tibor lelkész már hosszú évek óta folytat missziót Szerbiában a cigányok, szerbek és magyarok között. A Pünkösdi Cigánymisszió Szabó Viktor, szabadkai lelkipásztor és Pásztor András, kishegyesi lelkipásztor közvetítése révén került kapcsolatba az ottani missziómunkával. A közös célok nyomán, a Cigánymisszió felajánlotta lehetőségeihez mért segítségét, így került sor az önkéntesek kiküldésére. Mivel Magyarországon az érettségi bizonyítvány megszerzését 50 órás önkéntes munka elvégzéséhez kötik, azért a hasonló alkalmak remek lehetőséget jelentenek a középiskolai tanulmányokat folytató diákoknak.
A szerbiai magyarok, és főleg a cigányok helyzete nagyon nehéz, a szegénység mélyebb, mint Magyarországon. A Cigánymisszió rendszeres kapcsolatot tart fenn Csantavéron kívül Magyarittabéval is, Békés testvértelepülésével, valamint Kishegyessel. De Horgoson is önálló cigánygyülekezetet plántál a Cigánymisszió, a szerbiai testvérek segítségével.
Az önkéntes csoport egyhetes szolgálatát a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió támogatta.
Lakatos Gyula, MPE OCM





Hirdetés
Hirdetés