2015. július 24., péntek

Értékek - mértékek – példaképek

Kis István a FÉK Klub vezetője
beszélt a gyerekeknek
Fotó: Lakatos Gyula



Az utóbbi időben több olyan lista is készült, amelyből kiderül, kit csodálunk a legjobban, kik a példaképeink. Ez a mondat is elhangzott a Csillagpontban a FÉK Klub legutóbbi alkalmán július 22-én.








Hirdetés
Gyerekkorban először a szülőket, később a tanárokat vagy a kortársakat szokták példaképnek választani. Aztán persze a sztárokról készült képek kerülnek ki a szoba falára. De nem csak a gyerekeknek lehetnek idoljaik. A közelmúltban például egy országos reprezentatív felmérés eredményéből kiderült, a felnőttek negyven százalékának van példaképe. De mi is a példakép, mit jelent ez az ember életében, milyen szempontok és megfontolások alapján választunk. Mindezekről Kis István a FÉK Klub vezetője beszélt a gyerekeknek, körüljárta a példakép fogalmát, elmondta, hogy minden példakövetés alapjául a szeretet, de az ellenpéldakép esetében a gyűlölet szolgál. A példakép különös dolog: rendkívül személyes, és mindenkinek mást jelent. Azt az üzenetet hordozza, hogy mi milyen értéket vallunk magunkénak. Egy példakép nemcsak utat mutat, hanem tükör is lehet. Rátekintve láthatóvá válhatnak hiányosságaink.

Kis István, klubvezető hangsúlyozta, hogy belső erkölcsi világunk leginkább a példaképek hatására alakul. - Fotó: Lakatos Gyula

Amint az kiderült, a FÉK Klubban megjelent gyerekek mindegyikének volt, vagy van példaképe. Kis István, klubvezető hangsúlyozta, hogy belső erkölcsi világunk leginkább a példaképek hatására alakul, még ha nem is tudatosan választunk mintát magunknak. Majd így folytatta: ” Már fiatalként érdemes eldönteni, miféle emberek akarunk felnőttként lenni: jók, vagy rosszak. Ha jók, akkor olyan példaképet érdemes választani, aki maga is jó, azonban ha rossz mintát választunk, akkor sajnos magunk is rosszá válhatunk.” Majd személyes élményét idézte fel: „Mindenki volt fiatal, úgy én is. Úgy emlékszem, hogy számomra a világ nem volt fekete vagy fehér. Voltak vonzó dolgok mindkét oldalról, és mintha nem lett volna egyértelmű, mi a jó, és mi a rossz. És ez így is marad, ha nem alakul ki szilárd és minőségi értékrendszerünk, és akkor nem tudjuk eldönteni a komplexebb jelenségekről, hogy azok jók vagy rosszak. Ha viszont valaki idejében meghozza a döntést, hogy jó vagy rossz lesz, annak egyszerűbbé válik az élete: vagy választ egy példaképet magának, egy domináns személyt a jó csoportból, vagy pedig a rosszból. Innentől kezdve hamar felépül a választott példaképéhez hasonló saját erkölcsi rendszere is.” A foglalkozás végére az a kép rajzolódott ki a gyerekek előtt, hogy a példaképet követni, és nem utánozni kell, az értékeit kell magunkévá tenni, nem a mozdulatait, kinézetét, vagy öltözködését.
A foglalkozás utolsó szakaszában a klub tagjai játékos vetélkedőn vettek részt, melynek során számos nyereménnyel térhettek haza. - Fotó: Lakatos Gyula


A FÉK Klubbot a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió a „REMÉNY-HÍD” Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása projekt keretében valósította meg.
Lakaktos Gyula







Hirdetés