2021. szeptember 9., csütörtök

Stratégiai teendőkről egyeztettek

 

2021. szeptember 8.-án Békéscsabán találkoztak a Cselekvő Romák képviselői és Herczeg Tamás a Fidesz - Magyar Polgári szövetség, Békés megye 1. számú egyéni választó kerület   Országgyűlési képviselője. A találkozás célja, hogy a roma társadalom felzárkózásának tapasztalataiból kiindulva széles körben beszéljenek a következő időszak stratégiai teendőiről.
                                                 Fotó: Drimba Győző








Hirdetés

A felek egyetértettek abban, hogy ma Magyarországon a szegénység nem csupán a roma közösség alap problémája.  Ezért a közeljövőbben, Békés megyében a társadalmi felzárkózás érdekében végzet tevékenységük minél szélesebb körben élő szegény (roma és nem roma) élethelyzetének javítását célozznák meg.  Korábban már közöltük, hogy megalakult a Cselekvő Romák Konvenciója. Az így létrejött grémium tagjai küldetésüknek tekintik, hogy Békés Megyében egy mozgalomba tömörítsék az aktív, saját közösségükért tenni akaró, cselekvő roma szakembereket, civileket. A konvenció tagjai úgy gondolják, hogy szakmai munkájukkal valós partnerei tudnak lenni Magyarország Kormányának.

A fotón a Cselekvő Romák képviselői és Herczeg Tamás Országgyűlési képviselő lázható.
Fotó: Drimba Győző 

Horváth Szilveszter Roma Regionális igazgató elmondta, hogy a Mozgalom alapkövét olyan magukat romának valló szakemberek, helyi önkéntesek tették le, kik már a társadalmi felzárkóztatás területén sikeresen több éve tevékenykednek. Pisont András roma vezető hozzá tette, hogy tevékenységük fő pillére a Magyarországon élő roma közösség érdekeinek szolgálata. A jelenlegi helyzetben, a pozitív irányban való elmozdulás generálása. A roma kultúra támogatása mellet a roma emberek érdekeinek érvényre juttatása is céljuk. Patkás Jullianna a Cselekvő Romák Békés Megyei koordinátora elképzelése szerint a roma társadalom integrációjának sikere elsődlegesen az adott lokális közösségekben élő szereplők tevékenységén múlik. Véleménye szerint a cél: aktívan tevékenykedni egymás kölcsönös elfogadásáért, az előítéletek csökkentéséért, a békés együtt élésért. A mindenki számára hasznos közös munka reményében váltak el egymástól a Cselekvő Romák képviselői és Herczeg Tamás Országgyűlési képviselő.

Lakatos Gyula


Horváth Szilveszter Regionális igazgatót Pisont András, Patkás Julianna, Lakatos Gyula, és Lakatos Alexandra figyeli.
Fotó: Kárpáti Róbert





Hirdetés